ßßß Cookit - przepis na Ciasto migdałowe z syropem pomarańczowym

Ciasto migdałowe z syropem pomarańczowym

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 10
(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
migdały 100 gramów
mąka 200 gramów
soda oczyszczona 1 łyżek deserowych
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
cukier puder 150 gramów
jajka 3 sztuk
jogurt naturalny 250 mililitrów
olej z pestek winogron 150 mililitrów
woda 100 mililitrów
cukier puder 150 gramów
pomarańcza 1 sztuk
kora cynamonu - kawałek 1 sztuk
Wykonanie:
Blanszowane migdały zmielić i wymieszać z przesiana mąką, sodą, proszkiem i cukrem. Wymieszane jajka połączyć z jogurtem i olejem, dodać do mąki i wymieszać. Ciasto przelać do małej tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
W rondelku wymieszać wodę z sokiem z pomarańczy, cukrem pudrem, skórką otartą z wyszorowanej pomarańczy oraz kawałkiem cynamonu i gotować 8 minut na średnim ogniu, wystudzić.
Upieczone i przestudzone ciasto wyjąć z tortownicy i pokroić na kawałki, a przed podaniem polać syropem z pomarańczy.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/10725/Ciasto-migdalowe-z-syropem-pomaranczowym