Puszyste, wilgotne ciasto z dynią przygotowuje się zaledwie w kilka chwil. Sezon dyniowy w pełni, więc warto upiec coś pysznego z pękatej królowej jesieni. Ciasto z dynią świetnie komponuje się z aromatem korzennych przypraw i nutą pomarańczy, stąd dodatek cynamonu i lukierpomarańczowy. Do ciasta możecie dorzucić ulubione dodatki - rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczową, posiekane orzechy...Będzie pysznie i na bogato! :)Ciasto:300 g mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody2 łyżeczki cynamonu4 duże jajka1 pełna szklanka* cukru2 łyżeczki domowego cukru waniliowego200 ml oleju300 g startej (na drobnych oczkach) dyni2 łyżki pestek dyniLukier:1 szklanka cukru pudruskórka otarta z 1 pomarańczysok z 1/2 pomarańczy*szklanka - 250 mlCiasto: Mąkę przesiać z proszkiem i sodą. Dodać cynamon i wymieszać. Jajka ubić na puszysto z cukrem i cukrem waniliowym. Cały czas ubijając dodawać naprzemiennie olej i mąkę. Kiedy składniki się połączą dodać startą dynię i wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy (23 cm) i piec w 180 stopniach przez około 50 minut, do suchego patyczka.Lukier: Składniki lukru dokładnie utrzeć. W razie potrzeby do lukru dodać odrobinę ciepłej wody. Lukrem polać wystudzone ciasto i posypać uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni. Smacznego!