Wykonanie
Ciasto
pomarańczowe jest jednym z łatwiejszych wypieków - przyrządza się je podobnie jak przy pieczeniu muffinek. Plusem jest też to, że nie trzeba używać do niego miksera, wystarczy tylko ręczna trzepaczka. Poza tym podczas pieczenia pięknie pachnie w całej kuchni:) Niestety nie pamiętam skąd mam przepis, zapisałam go sobie dawno temu. Smacznego:)skórka starta z dwóch
pomarańczy,1/2 szklanki soku z
pomarańczy,3/4 szklanki
cukru,2 łyżki
jogurtu naturalnego,1/2 szklanki
oleju,3
jajka,płaska łyżeczka
sody oczyszczonej,płaska łyżeczka
proszku do pieczenia,2 szklanki
mąkiMąkę przesiać z
sodą i proszkiem do jednej miski. W drugiej wymieszać
cukier ze startą skórką z
pomarańczy. Dodać
sok pomarańczowy,
olej,
jogurt i
jajka – dokładnie połączyć trzepaczką. Wsypać przesiane suche składniki i krótko wymieszać (do połączenia składników). Gotowe ciasto przelać do keksówki wyłożonej papierem. Piec ok. 45 - 50 minut w 175 stopniach, ostudzone posypać
cukrem pudrem.