Wykonanie
Dzisiaj mam dla Was propozycję pysznego ciasta. Jest delikatnie wilgotne, smakuje niczym babka piaskowa i co najważniejsze robi się je w mgnieniu oka. Kolejnym plusem jest to, iż zrobiony jest na bazie
jogurtów naturalnych, a to powoduje, że jest jeszcze delikatniejsze :)Miałam zrobić z kremem, jak sugeruje Zosia, ale jednak postawiłam wyłącznie na
cukier puder. Zachęcam Was do pieczenia! :)Składniki:/inspiracja/500 g
mąki160 g
cukru2
jajka500 g
jogurtu naturalnego150 ml
oleju roślinnego2 płaskie łyżeczki
sody oczyszczonejotarta skórka z 2
pomarańczy + sokPrzygotowanie:
Jajka ubijamy z
cukrem na puszystą masę. Dodajemy sok z
pomarańczy, otartą skórkę,
olej a na końcu
jogurt. Delikatnie mieszamy i dodajemy przesianą
mąkę z
sodą. Całość mieszamy drewnianą łyżką.Gotową masę przelewamy do formy- użyłam silikonowej, którą wysmarowałam
masłem i obsypałam
bułką tartą.Pieczemy w 160 stopniach przez 50-60minut. Upieczone studzimy na kratce.Smacznego :)