Wykonanie
Słoneczny dzień dziś mamy, a jedyna biel, to biel
bezy na miffunce.
Zero śniegu,
zero mrozu i nawet świecące w oczy słońce, które budzi z samego rana jakby nie przeszkadza.Mimo dzisiejszej nudy i leniuchowania, ciesze się. Ciesze się, że w końcu była taka chwila by nie robić nic, zupełnie nic.Dziś nieco nostalgiczny humor i głowa przepełniona pomysłami. Ale jakoś brak polotu i chęci do ich zrealizowania, może coś się ruszy...nie wiem. Na razie mam dla Was przepisy, sprawdzony i polecany. Smaczne muffinki z
bezą, nie dla alergików, bo z
migdałami. Niech
miód osłodzi Wam życie,a
beza ubrudzi nosy.SKŁADNIKI:-280 g
mąki-2 łyżeczki
proszku do pieczenia-1/2 łyżeczki
sody-100 g
migdałów(posiekanych)-1
jajko-150 g
miodu-80 ml
oleju-220 g
jogurtu naturalnegoBEZA:-3
białka-szczypta
soli-100 g
cukru pudruWYKONANIE :
Mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę- przesiać. Połączyć z
migdałami.
Jajko,
miód,
olej i
jogurt wymieszac dokładnie w drugiej misce. następnie połączyć składniki suche i mokre. Wypełnić foremki do 3/4 wysokości i piec 20 min/200 st.Po 20 minutach wyciągnąć i odstawić do lekkiego przestygnięcia na ok. 5 minut, na wierz wyłożyć
beze i ponownie włożyć do piekarnika do zarumienienia się. (ok 5 min)