ßßß Cookit - przepis na Ciasto marchewkowe z kremem jogurtowo-pomarańczowym

Ciasto marchewkowe z kremem jogurtowo-pomarańczowym

nazwa

Wykonanie

Kolejna wariacja na temat ciasta marchewkowego .
Ciasto, które zwykle podaję z kremem mascarpone dziś przełożyłam kremem jogurtowo-pomarańczowym.
Wersja lżejsza i bardziej orzeźwiająca, w sam raz na coraz cieplejsze dni.
Zniknęło, jak każde marchewkowe w naszym domu, w mgnieniu oka :).
Składniki na ciasto:
4 jajka
1 szklanka brązowego cukru
szklanka oleju
2 szklanki mąki
2 szklanki startej marchewki (na grubych oczkach, ok. 2-3 duże marchewki)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki cynamonu
Składniki na krem:
1 op.galaretki pomarańczowej
sok z 1 pomarańczy
1 op. małego jogurtu naturalnego
1 kostka gorzkiej czekolady
Dodatkowo:
cukier puder
Wykonanie:
Ciasto przygotowujemy w ten sam sposób jak ciasto marchewkowe z kremem mascarpone.
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie powoli dodajemy olej cały czas miksując. Stopniowo dosypujemy mąkę, miksujemy aż do uzyskania gładkiej masy (będzie dość gęsta). Dodajemy proszek i sodę oraz dosypujemy cynamon.
Dodajemy startą marchewkę, delikatnie mieszamy aż do połączenia składników. Pieczemy w formie 22x22 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i wysypanej mąką.
Pieczemy w temperaturze 180 st. 40-60 min, w zależności od piekarnika. Sprawdzamy patyczkiem (mogą być na nim drobne okruszki upieczonego ciasta).
Krem.
Galaretkę rozpuszczamy w 300 ml wrzącej wody. Gdy przestygnie, dodajemy sok wyciśnięty z 1 pomarańczy, mieszamy. Do zimnej, jednak wciąż płynnej galaretki dodajemy jogurt naturalny. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec do masy ścieramy kostkę gorzkiej czekolady, łączymy.
Wystudzone ciasto przekrawamy na pół. Formę, w której piekliśmy ciasto wykładamy folią aluminiową. W tak przygotowanej formie układamy spód ciasta, następnie tężejący krem i przykrywamy drugim blatem ciasta.
Chłodzimy w lodówce przez około 30 min.
Ciasto marchewkowe przed podaniem możemy obsypać cukrem pudrem.
Smacznego! :)
Chocoholiczka
Źródło:http://chocoholiczka.blogspot.com/2013/04/ciasto-marchewkowe-z-kremem-jogurtowo.html