Wykonanie
Kolejna wariacja na temat ciasta
marchewkowego .Ciasto, które zwykle podaję z kremem
mascarpone dziś przełożyłam kremem
jogurtowo-
pomarańczowym.Wersja lżejsza i bardziej orzeźwiająca, w sam raz na coraz cieplejsze dni.Zniknęło, jak każde
marchewkowe w naszym domu, w mgnieniu oka :).Składniki na ciasto:4
jajka1 szklanka
brązowego cukruszklanka
oleju2 szklanki
mąki2 szklanki startej
marchewki (na grubych oczkach, ok. 2-3 duże
marchewki)1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonej2 łyżeczki
cynamonuSkładniki na krem:1 op.
galaretki pomarańczowejsok z 1
pomarańczy1 op. małego
jogurtu naturalnego1 kostka
gorzkiej czekoladyDodatkowo:
cukier puderWykonanie:Ciasto przygotowujemy w ten sam sposób jak ciasto
marchewkowe z kremem
mascarpone.
Jajka ucieramy z
cukrem na puszystą masę. Następnie powoli dodajemy
olej cały czas miksując. Stopniowo dosypujemy
mąkę, miksujemy aż do uzyskania gładkiej masy (będzie dość gęsta). Dodajemy proszek i
sodę oraz dosypujemy
cynamon.Dodajemy startą
marchewkę, delikatnie mieszamy aż do połączenia składników. Pieczemy w formie 22x22 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i wysypanej
mąką.Pieczemy w temperaturze 180 st. 40-60 min, w zależności od piekarnika. Sprawdzamy patyczkiem (mogą być na nim drobne okruszki upieczonego ciasta).
Krem.
Galaretkę rozpuszczamy w 300 ml wrzącej
wody. Gdy przestygnie, dodajemy sok wyciśnięty z 1
pomarańczy, mieszamy. Do zimnej, jednak wciąż płynnej
galaretki dodajemy
jogurt naturalny. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec do masy ścieramy kostkę
gorzkiej czekolady, łączymy.Wystudzone ciasto przekrawamy na pół. Formę, w której piekliśmy ciasto wykładamy folią aluminiową. W tak przygotowanej formie układamy spód ciasta, następnie tężejący krem i przykrywamy drugim blatem ciasta.Chłodzimy w lodówce przez około 30 min.Ciasto
marchewkowe przed podaniem możemy obsypać
cukrem pudrem.Smacznego! :)Chocoholiczka