ßßß Cookit - przepis na Pierniczki kolorowe II

Pierniczki kolorowe II

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 60
(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
masło 75 gramów
miód 60 gramów
cukier 200 gramów
mleko 2 łyżek stołowych
Cynamon 1 łyżek deserowych
kakao 1 łyżek deserowych
goździki mielone 1 szczypta
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
mąka 200 gramów
białka 0,5 sztuk
cukier puder 100 gramów
Wykonanie:
W garnku podgrzewać masło, miód, cukier i mleko, mieszając tak długo, aż się masło roztopi, wystudzić.
Przesiana mąkę wymieszać z proszkiem, goździkami, cynamonem i kakao. 2/3 mieszanki dodać do masy miodowej i mikserem wyrobić ciasto. Wyłożyć je na stolnicę, dodając pozostałą mieszankę zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folie i wstawić na 60 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 5 mm. Wyciąć pierniczki w różnych kształtach, ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok. 9 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, ostudzić.
Z białka ubić pianę, dodać cukier puder 8i mieszać, aż powstanie ciągliwa masa. Przełożyć ją do szprycy i udekorować pierniczki, które można udekorować koralikami z cukru.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9842/Pierniczki-kolorowe-II