Wykonanie
To takie malutkie pyszniutkie cudeńka, wielkości paznokcia kciuka.Do chrupania zaraz po zrobieniu, nie muszą leżakować.Miałam okazję spróbować oryginału, dlatego piekłam dotąd aż zbliżyły się do zapamiętanego smaku i wyglądu. Nie było to łatwe.Bardzo pomocny był przepis Anny z Addio
pomidory, z którego skorzystałam.inspiracjamoje zmiany w nawiasieKruidnoten115 g
mąki tortowej T450duża szczypta
proszku do pieczenia1 łyżeczka
przyprawy do piernika(dodatkowo świeży starty
imbir płaska łyżeczka i
cynamon 1/2 łyżeczki)½ łyżeczki
kakao*50 g
brązowego cukru** (
cukier puder 60 g lub drobny
cukier)szczypta
soli50 g miękkiego
masła1 łyżeczka
miodu2 łyżki
mlekaUWAGA: polecam trzymać się proporcji dokładnie, nie wychodzą jeśli coś zmienimy:) nawet rodzaj
mąki ma znaczenie.Z doświadczenia (tak, to już któreś podejście;) wiem że lepiej użyć
cukru pudru, wychodzą gładkie, takie jak trzeba. Ja najpierw połączyłam sypkie składniki z
masłem, do kruszonki dodałam
miód i
mleko, tak jest prościej i wszystko się dobrze połączy.Przygotowanie:1. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 160 stopni.2. Do miski przesypujemy wszystkie składniki.3. Szybko wyrabiamy****.4. Blachę wykładamy pergaminem.5. Nabieramy kawałeczki ciasta w dłoń i formujemy małe kulki wielkości
orzecha laskowego***(czyli nie większe od paznokcia kciuka moje były naprawdę małe,
potem rosną w trakcie pieczenia).Z podanej porcji uzyskamy ich około 40-50.6. Układamy na przygotowanej blasze zachowując odległości.7. Pieczemy 20 minut bez nawiewu .8. Studzimy i przekładamy do puszki. Przechowujemy szczelnie przykryte.*jeżeli
przyprawa do piernika, której używamy zawiera już
kakao – pomijamy je**
brązowy cukier można ewentualnie zastąpić
białym, jednak warto, dla smaku i koloru użyć właśnie brązowego***aby nasze kruidnoten miały ładny wygląd i kształt musimy formować je starannie, nadając możliwie najwięcej regularności i gładkości kształtom****ciasto powinno być plastyczne ale nie klejące, jeśli wyda wam się sypkie, dodajemy ekstra 5 g miękkiego
masła (to uwaga samej autorki).