ßßß Cookit - przepis na Szybkie holenderskie pierniczki zwane Kruidnoten

Szybkie holenderskie pierniczki zwane Kruidnoten

nazwa

Wykonanie

To takie malutkie pyszniutkie cudeńka, wielkości paznokcia kciuka.
Do chrupania zaraz po zrobieniu, nie muszą leżakować.
Miałam okazję spróbować oryginału, dlatego piekłam dotąd aż zbliżyły się do zapamiętanego smaku i wyglądu. Nie było to łatwe.
Bardzo pomocny był przepis Anny z Addio pomidory, z którego skorzystałam.
inspiracja
moje zmiany w nawiasie
Kruidnoten
115 g mąki tortowej T450
duża szczypta proszku do pieczenia
1 łyżeczka przyprawy do piernika
(dodatkowo świeży starty imbir płaska łyżeczka i cynamon 1/2 łyżeczki)
½ łyżeczki kakao*
50 g brązowego cukru** (cukier puder 60 g lub drobny cukier)
szczypta soli
50 g miękkiego masła
1 łyżeczka miodu
2 łyżki mleka
UWAGA: polecam trzymać się proporcji dokładnie, nie wychodzą jeśli coś zmienimy:) nawet rodzaj mąki ma znaczenie.
Z doświadczenia (tak, to już któreś podejście;) wiem że lepiej użyć cukru pudru, wychodzą gładkie, takie jak trzeba. Ja najpierw połączyłam sypkie składniki z masłem, do kruszonki dodałam miód i mleko, tak jest prościej i wszystko się dobrze połączy.
Przygotowanie:
1. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 160 stopni.
2. Do miski przesypujemy wszystkie składniki.
3. Szybko wyrabiamy****.
4. Blachę wykładamy pergaminem.
5. Nabieramy kawałeczki ciasta w dłoń i formujemy małe kulki wielkości orzecha laskowego***(czyli nie większe od paznokcia kciuka moje były naprawdę małe, potem rosną w trakcie pieczenia).
Z podanej porcji uzyskamy ich około 40-50.
6. Układamy na przygotowanej blasze zachowując odległości.
7. Pieczemy 20 minut bez nawiewu .
8. Studzimy i przekładamy do puszki. Przechowujemy szczelnie przykryte.
*jeżeli przyprawa do piernika, której używamy zawiera już kakao – pomijamy je
**brązowy cukier można ewentualnie zastąpić białym, jednak warto, dla smaku i koloru użyć właśnie brązowego
***aby nasze kruidnoten miały ładny wygląd i kształt musimy formować je starannie, nadając możliwie najwięcej regularności i gładkości kształtom
****ciasto powinno być plastyczne ale nie klejące, jeśli wyda wam się sypkie, dodajemy ekstra 5 g miękkiego masła (to uwaga samej autorki).
Źródło:http://zufikowo.blogspot.com/2012/12/szybkie-holenderskie-pierniczki-zwane.html