Wykonanie
Babeczki korzenne... to trochę taki wymyślony wypiek. Chciałem przygotować coś mocno jesiennego, aromatycznego, ale jednocześnie przywołującego lekką nutą święta. Skoro jesień pochmurna i szara, to oczywistym dla mnie było, że bazą do babeczek musiała być
czekolada, a raczej
kakao, które dobrze ją naśladuje. Ciasto z dużą ilością
kakao urozmaiciłem
przyprawami korzennymi oraz
jabłkiem, dzięki
czemu babeczki nie były suche. Całość obficie obsypałem
orzechami włoskimi, które również są klasycznym, jesiennym smakiem. Takie sycące muffinki będą świetnym pomysłem na śniadanie lub popołudniową przekąskę, polecam :)ciasto (6 babeczek):250 g
mąki50 ml
mleka2 łyżki
kakao50 g
cukru75 g
masła1
jajko3 łyżki
miodu1 małe
jabłko starte na tarce (małe oczka)1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka mielonych
goździków1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka
imbiruorzechy włoskieMasło rozpuścić w rondlu, wystudzić. Dodać
mleko,
miód oraz
jajko i połączyć.
Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia,
cukrem,
kakao,
cynamonem,
imbirem i
goździkami. Mokre składniki wlać do suchych, zamieszać łyżką, dodać starte
jabłko i połączyć przy pomocy łyżki (nie za długo, tylko do połączenia składników). Gotowe ciasto przełożyć do papilotek po 1-2 łyżki. Na wierzch ułożyć gęsto
orzechy włoskie. Babeczki piec w 190 ° C przez 25 minut. Wyjąć, wystudzić i posypać
cukrem pudrem.Smacznego! :)