ßßß Cookit - przepis na czekoladowe babeczki korzenne z orzechami włoskimi

czekoladowe babeczki korzenne z orzechami włoskimi

nazwa

Wykonanie

Babeczki korzenne... to trochę taki wymyślony wypiek. Chciałem przygotować coś mocno jesiennego, aromatycznego, ale jednocześnie przywołującego lekką nutą święta. Skoro jesień pochmurna i szara, to oczywistym dla mnie było, że bazą do babeczek musiała być czekolada, a raczej kakao, które dobrze ją naśladuje. Ciasto z dużą ilością kakao urozmaiciłem przyprawami korzennymi oraz jabłkiem, dzięki czemu babeczki nie były suche. Całość obficie obsypałem orzechami włoskimi, które również są klasycznym, jesiennym smakiem. Takie sycące muffinki będą świetnym pomysłem na śniadanie lub popołudniową przekąskę, polecam :)
ciasto (6 babeczek):
250 g mąki
50 ml mleka
2 łyżki kakao
50 g cukru
75 g masła
1 jajko
3 łyżki miodu
1 małe jabłko starte na tarce (małe oczka)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka mielonych goździków
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka imbiru
orzechy włoskie
Masło rozpuścić w rondlu, wystudzić. Dodać mleko, miód oraz jajko i połączyć. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem, kakao, cynamonem, imbirem i goździkami. Mokre składniki wlać do suchych, zamieszać łyżką, dodać starte jabłko i połączyć przy pomocy łyżki (nie za długo, tylko do połączenia składników). Gotowe ciasto przełożyć do papilotek po 1-2 łyżki. Na wierzch ułożyć gęsto orzechy włoskie. Babeczki piec w 190 ° C przez 25 minut. Wyjąć, wystudzić i posypać cukrem pudrem.
Smacznego! :)
Źródło:http://www.krainasosny.pl/2014/11/czekoladowe-babeczki-korzenne-z.html