ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

Wczoraj cały wieczór mieliśmy z M. zabawę w pieczenie, łączenie i przystrajanie domku. W pewnym momencie zastanawialiśmy się po co my go robimy - ale szczerze mówiąc to zabawa była tak fajna, że nieważne, że potem zamierzamy go zjeść:) Polecam Wam, domek wygląda naprawdę fajnie, a samo przystrajanie go daje wiele frajdy! Ja miałam gotowe foremki, ale jeśli ich nie macie - nic straconego. Wystarczy z kartki powycinać szablony i na podstawie ich potem wycinać.
Jeżeli nie macie czasu na zrobienie takiej wielkiej chałupy - polecam Wam mini domki z piernika.
Nasz domek jeszcze nie jest do końca przystrojony - na wieczór doczepimy choinki polukrowane na zielono:) Przepis podpatrzony tutaj.
Potrzebujemy:
3,5 szklanki mąki (600 g) pszennej
niecała 1 szklanka cukru (u mnie pół na pół zwykły z trzcinowym)
7 łyżek płynnego miodu
250 g masła (1 kostka)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżeczek przyprawy korzennej do piernika
Masło, cukier i miód rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia (ja nie czekałam..). Do misy od miksera wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika. Wlewamy zawartość rondelka i miksujemy mikserem na gładką masę. Następnie rozwałkowujemy na grubość 4-5 mm. Ja robiłam to bezpośrednio na papierze do pieczenia, na którym potem piekłam - duże kawałki ciężko się transportuje, dlatego na papierze jest łatwiej. Mąka do wałkowania nie była potrzebna, nic się nie przyklejało. Pieczemy w 180 stopniach przez 12 minut. Po wyjęciu piernik jest miękki, ale za chwilę twardnieje.
Przystrajamy lukrem królewskim (i nim też kleimy, chociaż można to zrobić karmelem, szybciej zastyga):
Do lukru potrzebujemy:
1 białko
1 szklankę cukru pudru
Całość dokładnie mieszamy aż będzie naprawdę gęsta. Lukier można barwić barwnikami do żywności. U mnie potrzebne było 4 razy tyle do połączenia i przystrojenia:)
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2012/12/domek-baby-jagi-z-piernika.html