ßßß Cookit - przepis na Pieczeń cielęca na niedzielę i swięta

Pieczeń cielęca na niedzielę i swięta

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 5
(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 3
Składnik
Logo Ilość Czego
cielęcina z udźca 1 kilogramów
włoszczyzna 1 sztuk
cebula 1 sztuk
pieprz biały 0,25 łyżek deserowych
rozmaryn suszony 0,25 łyżek deserowych
szałwia suszona 0,25 łyżek deserowych
papryka mielona słodka 0,5 łyżek deserowych
bulion wolowy 0,5 szklanek
wino białe wytrawne 0,5 szklanek
masło 1 łyżek stołowych
olej 2 łyżek stołowych
owoce marynowane 0,75 szklanek
sól według uznania
Wykonanie:
Umyte osuszone mięso natrzeć solą i wymieszanymi pozostałymi przyprawami. Przykryć i wstawić do lodówki na noc.Oczyszczoną cebulę pokroić na ćwiartki, a włoszczyznę na kawałki. Mięso obsmażyć, na patelni, na oleju ze wszystkich stron i przełożyć do brytfanny. Na pozostałym tłuszczu obsmażyć włoszczyznę i cebulę, przełożyć do mięsa. Polać wszystko gorącym bulionem (może być z kostki) i winem. Piec 60-70 minut w 220 stopniach, często polewając sosem z dna brytfanny. Schłodzoną pieczeń pokroić w cienkie plastry, ułożyć na półmisku i przybrać osączonymi owocami z marynaty.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Wielkanoc
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/7811/Pieczen-cieleca-na-niedziele-i-swieta