Wykonanie
Polędwice przygotowuję się szybko, a jest dość eleganckim daniem. W tym wydaniu polecam ją osobą, które lubią
mięso w wersji słodkawej.Składniki:
1 polędwiczka wieprzowa1
cebula1 szklanka
bulionu100 g
żurawiny2 łyżki
octu balsamicznego3 łyżki
masłasól,
pieprz,
rozmarynPrzygotowanie:Dwie łyżki
masła rozgrzewamy w garnku. Polędwiczkę przyprawiamy
rozmarynem,
solą oraz
pieprzem i zrumieniamy na
maśle ze wszystkich stron. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy polędwiczkę około 15-17 minut.W tym czasie rozpuszczamy na małej patelni pozostałą łyżkę
masła, wrzucamy
cebule pokrojoną w pół piórka i podsmażamy około 3-5 minut. Dodajemy
bulion,
żurawinę,
ocet i mieszamy. Wytworzony w pieczeniu sos z
polędwiczki dodajemy do
sosu żurawinowo -
cebulowego i gotujemy aż zgęstnieje, około 6 minut. Przyprawiamy do smaku
sola i
pieprzem.
Mięso kroimy na plastry, polewamy sosem.Smacznego!