ßßß Cookit - przepis na Polędwiczka wieprzowa w sosie żurawinowo - cebulowym.

Polędwiczka wieprzowa w sosie żurawinowo - cebulowym.

nazwa

Wykonanie

Polędwice przygotowuję się szybko, a jest dość eleganckim daniem. W tym wydaniu polecam ją osobą, które lubią mięso w wersji słodkawej.
Składniki:
1 polędwiczka wieprzowa
1 cebula
1 szklanka bulionu
100 g żurawiny
2 łyżki octu balsamicznego
3 łyżki masła
sól, pieprz, rozmaryn
Przygotowanie:
Dwie łyżki masła rozgrzewamy w garnku. Polędwiczkę przyprawiamy rozmarynem, solą oraz pieprzem i zrumieniamy na maśle ze wszystkich stron. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy polędwiczkę około 15-17 minut.
W tym czasie rozpuszczamy na małej patelni pozostałą łyżkę masła, wrzucamy cebule pokrojoną w pół piórka i podsmażamy około 3-5 minut. Dodajemy bulion, żurawinę, ocet i mieszamy. Wytworzony w pieczeniu sos z polędwiczki dodajemy do sosu żurawinowo - cebulowego i gotujemy aż zgęstnieje, około 6 minut. Przyprawiamy do smaku sola i pieprzem.
Mięso kroimy na plastry, polewamy sosem.
Smacznego!
Źródło:http://symfoniasmakowa.blogspot.com/2015/03/poledwiczka-wieprzowa-w-sosie.html