ßßß
1 , 5 kg dyni piżmowej2 łyżki masłałyżka olejucebula1,5 bulionugałązka rozmarynu i łyżeczka suszonego rozmarynu4 łyżeczki brązowego cukru3 dojrzałe gruszki125 ml śmietanki 30%sól, pieprzŁyżkę masła rozgrzać z łyżką oleju w rondlu o grubym dnie i wrzucić pokrojoną drobno cebulę.Smażyć aż zmięknie i delikatnie się zrumieni.Dodać pokrojoną w niewielką kostkę dynię.Wlać bulion i dodać gałązkę rozmarynu, doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem 20 minut.W między czasie na patelni rozpuścić kolejną łyżkę masła i połączyć je z dwoma łyżeczkami cukru brązowego, karmelizować.Dodać gruszki przekrojone na pół, pozbawione gniazd nasiennych i kolejną łyżeczkę rozmarynu.Smażyć razem koło 7 minut.Z zupy usunąć gałązkę rozmaryny, a dodać gruszki.Całość zupy zmiksować partiami blenderem na mus.Przetrzeć przez sito (by pozbyć się ewentualnych listków rozmarynu), dodać do zupy kolejne dwie łyżeczki cukru, śmietankę, 2 łyżeczki soli i pieprz do smaku.Zagotować i podawać.