Wykonanie
Dzisiaj serwuję Wam słodką i aromatyczną zupę z dyni z dodatkiem karmelizowanych
gruszek. Przepis znalazłam w książce "Smaczne zupy", którą niebawem Wam zrecenzuję. Zapraszam na krem z dyni z
gruszką, zapewniam, że zupa ma niebywały smak. Inne
dyniowe wariacje:
1 , 5 kg dyni piżmowej2 łyżki
masłałyżka
olejucebula1,5
bulionugałązka
rozmarynu i łyżeczka suszonego
rozmarynu4 łyżeczki
brązowego cukru3 dojrzałe
gruszki125 ml
śmietanki 30%sól,
pieprzŁyżkę
masła rozgrzać z łyżką
oleju w rondlu o grubym dnie i wrzucić pokrojoną drobno
cebulę.Smażyć aż zmięknie i delikatnie się zrumieni.Dodać pokrojoną w niewielką kostkę
dynię.Wlać
bulion i dodać gałązkę
rozmarynu, doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem 20 minut.W
między czasie na patelni rozpuścić kolejną łyżkę
masła i połączyć je z dwoma łyżeczkami
cukru brązowego, karmelizować.Dodać
gruszki przekrojone na pół, pozbawione gniazd nasiennych i kolejną łyżeczkę
rozmarynu.Smażyć razem koło 7 minut.Z zupy usunąć gałązkę
rozmaryny, a dodać
gruszki.Całość zupy zmiksować partiami blenderem na mus.Przetrzeć przez sito (by pozbyć się ewentualnych listków
rozmarynu), dodać do zupy kolejne dwie łyżeczki
cukru,
śmietankę, 2 łyżeczki
soli i
pieprz do smaku.Zagotować i podawać.