Wykonanie
Zupa dyniowa z gruszkami? Jak zobaczyłam ten przepis na Kwestii Smaku, to początkowo złapałam się za głowę. Przypomniał mi się mój największy przedszkolny koszmar- zupa owocowa, czyli kompot z
makaronem.
Koperkowy mąż zajrzał mi przez ramię i powiedział, że może jednak powinnam spróbować. Więc spróbowałam, bo zapas puree z pieczonej dyni dość spory, Mała „I” od jakiegoś na pytanie „co zjesz na obiad”, odpowiada niezmiennie- „zupę dyniową”, a i
gruszki akurat były w koperkowej kuchni. Zrobiłam, spróbowałam i
powiem, że było warto zaryzykować. Bo
dynia z
gruszką i
cynamonem znakomicie się komponują, w zupie wyraźnie czuć smak
gruszek, ale szczęśliwie daleko jej do przedszkolnej zupy owocowej ;-) Kremowa zupa z dyni i
gruszek podbiła
koperkowe serca.
Składniki:750g musu z pieczonej dyni3 średniej wielkości, dojrzałe
gruszki1 nieduża
cebula2 łyżki
masła½ szklanki
białego wina2 szklanki
bulionu1 łyżeczka
cynamonu + do podania
Sól i
pieprz do smakuWykonanie:Jeżeli nie mamy gotowego (zamrożonego lub zamkniętego w słoikach) musu z pieczonej dyni, to możemy go szybko zrobić. Pokrojoną na kawałki
dynię (razem ze skórką, ale bez gąbczastej części z pestkami), kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 200 stopniach do momentu aż
dynia będzie zupełnie miękka, ale nie przypalona. Usuwamy wtedy skórkę, a miąższ rozdrabniamy widelcem lub blenderem.W dużym garnku rozpuszczamy
masło i podsmażamy pokrojoną w kostkę
cebulę.
Cebula powinna się tylko zeszklić. Dodajemy pokrojone w kostkę,
gruszki (wcześniej obrane i pozbawione gniazd nasiennych) i całość smażymy, ciągle mieszając przez jakieś 5 minut. Tak przygotowane
gruszki z
cebulą zalewamy gorącym
bulionem wymieszanym z
winem i całość miksujemy na gładką masę. Dodajemy puree z pieczonej dyni, mieszamy, zagotowujemy i doprawiamy
cynamonem,
solą i
pieprzem do smaku. Zupę nakładamy do talerzy i posypujemy niewielką ilością
cynamonu.