ßßß Cookit - przepis na Ryba wypiekana z grzybami

Ryba wypiekana z grzybami

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 55 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 1
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
filet z karpia 1.5 kilogramów
grzyb 1 kilogramów
cebula 1 sztuk
olej lniany 0.5 szklanek
mąka 2 łyżek stołowych
ser ostry 15 dekalitrów
sól według uznania
pieprz według uznania
tymianek według uznania
Wykonanie:
1. Rybę kroimy na mniejsze kawałki, obtaczamy w mące i smażymy krótko na oleju.
2. Zdejmujemy rybę i na tym samym oleju przyrumieniamy drobno pokrojoną cebulę, wreszcie dodajemy odgotowane i pokrojone na dość duże kawałki grzyby (Uwaga! Kurki wystarczy spażyć, nie kroić).
3. Posmarowane masłem naczynie żaroodporne wypełniamy warstwami wg następującej kolejności: ryba, grzyby, ryba itd. Każdą warstwę solimy i pieprzymy.
5. Ostatnią warstwę, którą musi być ryba posypujemy startym serem i wkładamy do gorącego piekarnika 120°C na 40 min. W naczyniu obok wstawiamy ziemniaki polane olejem, posypane solą i tymiankiem. Podajemy z pieczonymi ziemniakami i surówką z kapusty pekińskiej.
Uwagi:
filety z ryby słodkowodnej (karp, amur); świeże grzyby: podgrzybki ewentualnie kurki na większe okazje;mozna użyć innego oleju; tłusty i ostry w smaku ser (najlepszy będzie rosyjski lub nadbużański)
Potrawy z Grzybów
Potrawy z Ryb
Wigilia
Komentarze:
Autor: Lef
Data: 2010-01-11
Przecież olej lniany używa się tylko na zimno !
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/2143/Ryba-wypiekana-z-grzybami