Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 55 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 1Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegofilet z
karpia 1.5 kilogramów
grzyb 1 kilogramów
cebula 1 sztuk
olej lniany 0.5 szklanek
mąka 2 łyżek stołowych
ser ostry 15 dekalitrów
sól według uznania
pieprz według uznania
tymianek według uznaniaWykonanie:1.
Rybę kroimy na mniejsze kawałki, obtaczamy w
mące i smażymy krótko na
oleju.2. Zdejmujemy
rybę i na tym samym
oleju przyrumieniamy drobno pokrojoną
cebulę, wreszcie dodajemy odgotowane i pokrojone na dość duże kawałki
grzyby (Uwaga!
Kurki wystarczy spażyć, nie kroić).3. Posmarowane
masłem naczynie żaroodporne wypełniamy warstwami wg następującej kolejności:
ryba,
grzyby,
ryba itd. Każdą warstwę solimy i
pieprzymy.5. Ostatnią warstwę, którą musi być
ryba posypujemy
startym serem i wkładamy do gorącego piekarnika 120°C na 40 min. W naczyniu obok wstawiamy
ziemniaki polane
olejem, posypane
solą i
tymiankiem. Podajemy z pieczonymi
ziemniakami i surówką z
kapusty pekińskiej.Uwagi:
filety z ryby słodkowodnej (
karp, amur); świeże
grzyby: podgrzybki ewentualnie
kurki na większe okazje;mozna użyć innego
oleju; tłusty i ostry w smaku
ser (najlepszy będzie rosyjski lub nadbużański)Potrawy z
GrzybówPotrawy z RybWigiliaKomentarze:Autor: LefData: 2010-01-11Przecież
olej lniany używa się tylko na zimno !Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: