ßßß Cookit - przepis na KAPUSTA WIGILIJNA Z OLEJEM LNIANYM

KAPUSTA WIGILIJNA Z OLEJEM LNIANYM

nazwa

Wykonanie

Kapusta z olejem lnianym podczas kolacji Wigilijnej w moim domu najszybciej znika ze stołu. To właśnie olej lniany nadaje jej nie powtarzalny smak, a aromat, który wydobywa się z niej podczas jej gotowania od zawsze kojarzy mi się z Wigilią- pewnie dlatego że, przygotowywana jest tylko raz w roku specjalnie na Wigilie.
SKŁADNIKI
1 kg kapusty kiszonej
15 dkg suszonych grzybów
150 ml oleju lnianego
2 cebule, pokrojone w kostkę i podsmażone
Sól, pieprz do smaku
łyżka mąki
PRZYGOTOWANIE
Grzyby umyć a następnie namoczyć i odstawić na noc, po czym drobno pokroić (wodę, w której się moczyły, nie wylewać można ją dodać do kapusty) Kapustę dokładnie wypłukać w zimnej wodzie, i pokroić. Następnie kapustę wymieszać z grzybami oraz podsmażoną cebulą. Do garnka wlać olej lniany, dodać kapustę, przykryć i dusić do miękkości na małym ogniu. Podczas duszenia do kapusty dolewać wodę w której moczyły się grzyby. Do miękkiej kapusty dodać zasmażkę, przygotowaną z łyżki oleju i mąki pszennej. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość dusimy jeszcze przez chwilę.
Źródło:http://rarossa.blogspot.com/2015/12/kapusta-wigilijna-z-olejem-lnianym.html