Wykonanie
Składniki na sos z prawdziwych
grzybów: ( można wykorzystać mrożone lub suszone , suszonych powinno starczyć około 3-4 dag, a jeśli dysponujemy mniejszą ilością to cóż - dodajmy odrobinę gotowego proszku sosu z
torebki ).
Grzybów suszonych nie moczymy nigdy we wrzącej wodzie.
grzyby około 30 - 50 dag -świeżych
cebula,
olej do smażenia
sól,
pieprz,
liść laurowy,
mąkaPrzygotowanie :
Grzyby oczyszczamy, myjemy i osączamy na sicie
Cebule kroimy dość drobno i smażymy na gorącym
olejuOsączone
grzyby kroimy na małe kawałki i przekładamy do garnuszka z około 300 ml wrzącej
wody do której wrzuciliśmy liść,
pieprz ziarnisty -gotujemyPo około 20 -30 min dokładamy
cebulę i solimyW małym garnuszku robimy "zatrzepkę"z
mąki tzn. do około pół szklanki zimnej
wody wsypujemy kopiastą łyżkę
mąki i mieszamy dokładnieWlewamy to na wrzątek z
grzybami i dokładnie mieszamy, doprawiamy
solą,
pieprzem mielonym i ewentualnie kilkoma kroplami
maggi w płynie.Sosu powinno być około 300 - 400 ml, w trakcie gotowania należy uzupełniać, bo się wygotuje :)
Grzyby suszone powinny być umyte pod bieżąca
wodą i zamoczone na noc -
potem ugotowane do miękkości.Sos można doprawić po ugotowaniu
śmietaną, a jeśli mamy ich mało to tak jak wspomniałam dodać na koniec przyrządzania gotowego sosu z
torebki według przepisu.Mój sos był ze świeżych
grzybów.