ßßß Cookit - przepis na Sos grzybowy

Sos grzybowy

nazwa

Wykonanie

Składniki na sos z prawdziwych grzybów: ( można wykorzystać mrożone lub suszone , suszonych powinno starczyć około 3-4 dag, a jeśli dysponujemy mniejszą ilością to cóż - dodajmy odrobinę gotowego proszku sosu z torebki ). Grzybów suszonych nie moczymy nigdy we wrzącej wodzie.
grzyby około 30 - 50 dag -świeżych
cebula, olej do smażenia
sól, pieprz, liść laurowy, mąka
Przygotowanie :
Grzyby oczyszczamy, myjemy i osączamy na sicie
Cebule kroimy dość drobno i smażymy na gorącym oleju
Osączone grzyby kroimy na małe kawałki i przekładamy do garnuszka z około 300 ml wrzącej wody do której wrzuciliśmy liść, pieprz ziarnisty -gotujemy
Po około 20 -30 min dokładamy cebulę i solimy
W małym garnuszku robimy "zatrzepkę"z mąki tzn. do około pół szklanki zimnej wody wsypujemy kopiastą łyżkę mąki i mieszamy dokładnie
Wlewamy to na wrzątek z grzybami i dokładnie mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem mielonym i ewentualnie kilkoma kroplami maggi w płynie.
Sosu powinno być około 300 - 400 ml, w trakcie gotowania należy uzupełniać, bo się wygotuje :)
Grzyby suszone powinny być umyte pod bieżąca wodą i zamoczone na noc - potem ugotowane do miękkości.
Sos można doprawić po ugotowaniu śmietaną, a jeśli mamy ich mało to tak jak wspomniałam dodać na koniec przyrządzania gotowego sosu z torebki według przepisu.
Mój sos był ze świeżych grzybów.
Źródło:http://prostepotrawy.blogspot.com/2012/12/sos-grzybowy.html