Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 10(z pieczeniem / smażeniem): 240 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
gęś 1 sztuk
jabłko suszone 200 gramów
gruszka suszona 100 gramów
rodzynki 100 gramów
wino białe 0.5 szklanek
tymianek 1 łyżek stołowych
sól według uznania
pieprz według uznaniaWykonanie:
Gęś dobrze umyć i osuszyć. W środku i na zewnątrz natrzeć ją
solą,
pieprzem i
tymiankiem. Tak przygotowaną ułożyć na ruszcie piekarnika, do blachy pod rusztem wlać 2 szklanki
wody. Piec 3,5 godz. w 180 stopniach, polewając wytwarzającym się sosem. Po godzinie pieczenia
gęś nakłuć w okolicy udek i na piersiach, żeby wypłynął tłuszcz.
Suszone owoce namoczyć w gorącej wodzie na 10 minut, osączyć i dodać trochę wytopionego z gęsi tłuszczu,
wino i 2 łyżki
masła i dusić do miękkości. Miękką
gęś wyjąć z piekarnika, do sosu w brytfannie wlać 1,5 szklanki gorącej
wody, wymieszać, przecedzić, zlać do rondla, ostudzić i wstawić do lodówki. Zebrać zakrzepnięty tłuszcz, a sos zagotować i doprawić
solą oraz
pieprzem.
Gęś pokroić na porcje, ułożyć na dużym półmisku, obłożyć
owocami. Sos podgrzać i podawać w sosjerce.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Potrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: