ßßß Cookit - przepis na Gęś pieczona z suszonymi owocami

Gęś pieczona z suszonymi owocami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 10
(z pieczeniem / smażeniem): 240 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
gęś 1 sztuk
jabłko suszone 200 gramów
gruszka suszona 100 gramów
rodzynki 100 gramów
wino białe 0.5 szklanek
tymianek 1 łyżek stołowych
sól według uznania
pieprz według uznania
Wykonanie:
Gęś dobrze umyć i osuszyć. W środku i na zewnątrz natrzeć ją solą, pieprzem i tymiankiem. Tak przygotowaną ułożyć na ruszcie piekarnika, do blachy pod rusztem wlać 2 szklanki wody. Piec 3,5 godz. w 180 stopniach, polewając wytwarzającym się sosem. Po godzinie pieczenia gęś nakłuć w okolicy udek i na piersiach, żeby wypłynął tłuszcz. Suszone owoce namoczyć w gorącej wodzie na 10 minut, osączyć i dodać trochę wytopionego z gęsi tłuszczu, wino i 2 łyżki masła i dusić do miękkości. Miękką gęś wyjąć z piekarnika, do sosu w brytfannie wlać 1,5 szklanki gorącej wody, wymieszać, przecedzić, zlać do rondla, ostudzić i wstawić do lodówki. Zebrać zakrzepnięty tłuszcz, a sos zagotować i doprawić solą oraz pieprzem. Gęś pokroić na porcje, ułożyć na dużym półmisku, obłożyć owocami. Sos podgrzać i podawać w sosjerce.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/3435/Ges-pieczona-z-suszonymi-owocami