Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 240 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
gęś 1 sztuk
mieszanka suszonych owoców 1 kilogramów
masło 4 łyżek deserowych
tymianek 1 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Umytą, osuszoną
gęś natrzeć od zewnętrznej strony i w środku
tymiankiem oraz
pieprzem i
solą. Ułożyć na ruszcie piekarnika, a pod ruszt wsunąć blachę i wlać do niej 2 szklanki
wody. piec 3-3,5h w 180 stopniach, co jakiś czas polewając wytwarzającym się sosem. Po 60 minutach pieczenia
gęś po nakłuwać, aby wypłynął z niej tłuszcz.
Suszone owoce namoczyć w gorącej wodzie, po 10 minutach odcedzić, dodać trochę wytopionego z gęsi tłuszczu, odrobinę
wody i 2 łyżki
masła. Dusić do miękkości. Do sosu powstałego podczas pieczenia wlać 2 szklanki gorącej
wody, wymieszać i przecedzić, a gdy wystygnie - zebrać z powierzchni tłuszcz, a sos zagotować z resztą
masła, doprawić i przelać do sosjerki. Upieczona
gęś pokroić na porcje, podać na dużym półmisku, obłożoną
owocami.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: