ßßß Cookit - przepis na Mazurek bajaderkowy z lukrem

Mazurek bajaderkowy z lukrem

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 12
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 200 gramów
masło 100 gramów
cukier puder 5 łyżek stołowych
żółtka 2 sztuk
białka 2 sztuk
żółtka 3 sztuk
cukier 1 szklanek
mąka 0,5 szklanek
rodzynki 3 szklanek
migdały 1 szklanek
cukier puder 1 szklanek
sok z cytryny 4 łyżek stołowych
Wykonanie:
Ciasto: z 200g przesianej mąki, masła, 5 łyżek cukru pudru i 2 żółtek zagnieść kruche ciasto, zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkować na 2 placki. Jednym wylepić blachę wyłożona papierem do pieczenia.
Masa bakaliowa: 3 żółtka utrzeć z pół szklanki cukru na puch. Białka ubić na sztywną pianę dosypując resztę cukru. Sparzone migdały i rodzynki osączyć i posiekać. Pół szklanki przesianej mąki i bakalie wsypać do masy i wymieszać. Połączyć z dokładana partiami pianę z białek. Masę rozsmarować na cieście i przykryć drugim plackiem.
Piec 15 minut w 200 w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Lukier: szklankę cukru pudru utrzeć z sokiem cytrynowym i posmarować mazurek, a udekorować wg uznania.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Wielkanoc
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/10291/Mazurek-bajaderkowy-z-lukrem