Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 200 gramów
masło 100 gramów
cukier puder 5 łyżek stołowych
żółtka 2 sztuk
białka 2 sztuk
żółtka 3 sztuk
cukier 1 szklanek
mąka 0,5 szklanek
rodzynki 3 szklanek
migdały 1 szklanek
cukier puder 1 szklanek
sok z cytryny 4 łyżek stołowychWykonanie:Ciasto: z 200g przesianej
mąki,
masła, 5 łyżek
cukru pudru i 2
żółtek zagnieść kruche ciasto, zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki.Schłodzone ciasto rozwałkować na 2 placki. Jednym wylepić blachę wyłożona papierem do pieczenia.Masa bakaliowa: 3
żółtka utrzeć z pół szklanki
cukru na puch.
Białka ubić na sztywną pianę dosypując resztę
cukru. Sparzone
migdały i
rodzynki osączyć i posiekać. Pół szklanki przesianej
mąki i
bakalie wsypać do masy i wymieszać. Połączyć z dokładana partiami pianę z
białek. Masę rozsmarować na cieście i przykryć drugim plackiem.Piec 15 minut w 200 w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Lukier: szklankę
cukru pudru utrzeć z
sokiem cytrynowym i posmarować mazurek, a udekorować wg uznania.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWielkanocDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: