ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka łaciate

Ciasteczka łaciate

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 40
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 3
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 200 gramów
masło 150 gramów
cukier puder 80 gramów
cukier waniliowy 1 sztuk
kakao 1 łyżek stołowych
sól 1 szczypta
białka 1 sztuk
Wykonanie:
Z przesianej maki, masła, cukru pudru, soli i cukru waniliowego zagnieść gładkie ciasto. Podzielić je na 2 części. Do jednej dodać kakao i ponownie zagnieść. Każda część zawinąć w folie i włożyć na 60 minut do lodówki.
Z obu części ciasta uformować równe wałki o szerokości 1 cm i układać naprzemiennie obok siebie na wysypanej mąka stolnicy (białe-ciemne-białe). Posmarować białkiem, a na wierzchy ułożyć druga warstwę ciasta na odwrót, ciemne-białe-ciemne. Ponownie posmarować białkiem i lekko docisnąć. Ciasto włożyć na 30 minut do zamrażalnika. Zamrożone ciasto pokroić na ukośne paski ok. 7 mm grubości. Placuszki układać na blaszkach wyścielonych papierem do pieczenia. Piec ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Wystudzić w piekarniku.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Komentarze:
Autor: marta1978
Data: 2009-12-14
super,muszę wypróbować...
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9876/Ciasteczka-laciate