Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 40(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 200 gramów
masło 150 gramów
cukier puder 80 gramów
cukier waniliowy 1 sztuk
kakao 1 łyżek stołowych
sól 1 szczypta
białka 1 sztukWykonanie:Z przesianej
maki,
masła,
cukru pudru,
soli i
cukru waniliowego zagnieść gładkie ciasto. Podzielić je na 2 części. Do jednej dodać
kakao i ponownie zagnieść. Każda część zawinąć w folie i włożyć na 60 minut do lodówki.Z obu części ciasta uformować równe wałki o szerokości 1 cm i układać naprzemiennie obok siebie na wysypanej
mąka stolnicy (białe-ciemne-białe). Posmarować
białkiem, a na wierzchy ułożyć druga warstwę ciasta na odwrót, ciemne-białe-ciemne. Ponownie posmarować
białkiem i lekko docisnąć. Ciasto włożyć na 30 minut do zamrażalnika. Zamrożone ciasto pokroić na ukośne paski ok. 7 mm grubości. Placuszki układać na blaszkach wyścielonych papierem do pieczenia. Piec ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Wystudzić w piekarniku.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaKomentarze:Autor: marta1978Data: 2009-12-14super,muszę wypróbować...Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: