Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 30(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 300 gramów
cukier 250 gramów
masło 200 gramów
masło 2 łyżek stołowych
jajka 1 sztuk
orzechy włoskie 100 gramów
orzechy nerkowca 100 gramów
migdały 100 gramów
czekolada biała 75 gramówWykonanie:Z przesianej
maki, 200g
masła, 100g
cukru i
jajka zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować je w wysmarowanej tłuszczem formie. Piec 15 minut w 200 stopniach, ostudzić. Obrane
orzechy i
migdały uprażyć na suchej patelni, przestudzić i posiekać. skarmelizować 150g
cukru, dodać 2 łyżki
masła oraz posiekane
orzechy i
migdały. Wlać 5 łyżek
wody i tak długo gotować, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Wyjąć ciasto z piekarnika i wyłożyć na nie
orzechowy karmel, chłodzić całość przez 20 minut w lodówce. Połamana
czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej. Gdy tylko karmel wystygnie, pokroić ciasto w trójkąty, po ok. 6 cm szerokości. Aż po brzegi zanurzyć je w roztopionej
czekoladzie. Pozostawię polewę do zastygnięcia.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: