ßßß Cookit - przepis na Chrupiące trójkąty

Chrupiące trójkąty

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 30
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 300 gramów
cukier 250 gramów
masło 200 gramów
masło 2 łyżek stołowych
jajka 1 sztuk
orzechy włoskie 100 gramów
orzechy nerkowca 100 gramów
migdały 100 gramów
czekolada biała 75 gramów
Wykonanie:
Z przesianej maki, 200g masła, 100g cukru i jajka zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować je w wysmarowanej tłuszczem formie. Piec 15 minut w 200 stopniach, ostudzić. Obrane orzechy i migdały uprażyć na suchej patelni, przestudzić i posiekać. skarmelizować 150g cukru, dodać 2 łyżki masła oraz posiekane orzechy i migdały. Wlać 5 łyżek wody i tak długo gotować, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Wyjąć ciasto z piekarnika i wyłożyć na nie orzechowy karmel, chłodzić całość przez 20 minut w lodówce. Połamana czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Gdy tylko karmel wystygnie, pokroić ciasto w trójkąty, po ok. 6 cm szerokości. Aż po brzegi zanurzyć je w roztopionej czekoladzie. Pozostawię polewę do zastygnięcia.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9339/Chrupiace-trojkaty