ßßß Cookit - przepis na Muffiny czekoladowo-orzechowe

Muffiny czekoladowo-orzechowe

nazwa

Wykonanie

Ostatnio mam fazę na muffinki, co chyba widać na moim blogu a to jeszcze nie koniec, bo w kolejce czeka następny przepis:) No cóż, wygląda na to, że chyba się przekonałam, a może trafiam na coraz lepsze przepisy. Dzisiejsze muffiny czekoladowo-orzechowe to w zasadzie brownies zaklęte w muffinowy kształt. Gdybym je tylko krócej potrzymała w piekarniku, tak ze 20 min, wyszły by klasyczne, wilgotne, gęste brownies, i następnym razem na pewno tak zrobię. Muffiny te są pyszne, tak jak wszystkie brownies zresztą. Bardzo delikatne dotknięcie migdału(ta esencja), orzechy, czekoladowy smak i charakterystyczna dla brownies skorupka....mniam.
Przepis pochodzi z książki Hilaire Walden "The great big cookie book".
175 g masła, pokrojonego
150 g czekolady deserowej
225 g (1 szklanka) cukru
50 g cukru brązowego(dark brown)
4 jajka
1 łyżeczka esencji waniliowej
1/4 łyżeczki esencji migdałowej
75 g (3/4 szklanki) mąki
115 g (1 szklanka) posiekanych orzechów włoskich
Nastawiamy piekarniki an 180 st C, natłuszczamy foremka muffinkową(na 12 szt) lub przygotowujemy papilotki.
Rozpuszczamy masło i czekoladę w rondelku i przelewamy do dużej miski.
Mieszamy oba cukry z czekoladową miksturą. Mieszamy z jajkami dodawanymi pojedyńczo, potem dodajemy esencje.
Przesiewamy mąkę i mieszamy krótko z miksturą jajeczno czekoladową. Dodajemy orzechy. Wypełniamy muffinkowe formki prawie do brzegów i pieczemy 30-35 minut. Pozostawiamy przez 5 min w foremkach po czym wyjmujemy i umieszczamy na kratce.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2009/07/muffiny-czekoladowo-orzechowe.html