ßßß Cookit - przepis na CZEKOLADOWE CIASTECZKA

CZEKOLADOWE CIASTECZKA

nazwa

Wykonanie

Przepis Ani Starmach na pyszne i szybkie w wykonaniu ciasteczka. Upiekła je moje siostra. W oryginalnym przepisie dodaje się deserową czekoladę, którą zastąpiłyśmy białą.
Składniki:
120 g miękkiego masła,
80 g drobnego cukru,
1 jajko,
250 g mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 tabliczka białej czekolady,
50 g posiekanych orzechów włoskich.
JAK TO ROBIMY?
Czekoladę kroimy na drobne kawałki. Miękkie masło ucieramy z cukrem, używając miksera, dodajemy jajko. Mieszamy i stopniowo dodajemy też mąkę. Na końcu do masy dodajemy orzechy i czekoladę, a następnie delikatnie mieszamy łyżką. Z masy formujemy małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego, które kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Lekko spłaszczamy je łyżką, należy zachować znaczne odstępy, gdyż ciastka się „rozpłyną”. Pieczemy około 10-12 minut w temperaturze 180 stopni.
Nie polecam eksperymentowania z ilością mąki, gdyż efekt końcowy nie jest najlepszy, o czym przekonałam się w zeszłym tygodniu.
Smacznego!
Źródło:http://bosko-bo-wlosko.blogspot.com/2012/12/czekoladowe-ciasteczka.html