Wykonanie
Przepis Ani Starmach na pyszne i szybkie w wykonaniu
ciasteczka. Upiekła je moje siostra. W oryginalnym przepisie dodaje się
deserową czekoladę, którą zastąpiłyśmy białą.
Składniki:120 g miękkiego
masła,80 g drobnego
cukru,1
jajko,250 g
mąki,1 łyżeczka
proszku do pieczenia,1 tabliczka
białej czekolady,50 g posiekanych
orzechów włoskich.JAK TO ROBIMY?
Czekoladę kroimy na drobne kawałki. Miękkie
masło ucieramy z
cukrem, używając miksera, dodajemy
jajko. Mieszamy i stopniowo dodajemy też
mąkę. Na końcu do masy dodajemy
orzechy i
czekoladę, a następnie delikatnie mieszamy łyżką. Z masy formujemy małe kuleczki wielkości
orzecha włoskiego, które kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Lekko spłaszczamy je łyżką, należy zachować znaczne odstępy, gdyż
ciastka się „rozpłyną”. Pieczemy około 10-12 minut w temperaturze 180 stopni.Nie polecam eksperymentowania z ilością
mąki, gdyż efekt końcowy nie jest najlepszy, o czym przekonałam się w zeszłym tygodniu.
Smacznego!