Wykonanie
Zanosi się na to że w tym roku u mnie na święta rządzić będą
orzechy. Planuję aż trzy wypieki z
orzechami i nie wiem czy to nie przesada ale wszystkie są tak dobre a ja potrzebuję wypróbowanych przepisów. Jednym z nich jest babka orzechowa z dodatkiem
białej czekolady. Aromatyczna i mięciutka musi znaleźć się na wielkanocnym
stole.
Składniki:100 g zmielonych
orzechów włoskich4
jajka6 łyżek
cukru100 g
masła50 g
mąki1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia100 g
białej czekoladyCzekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej, wystudzić. Miękkie
masło utrzeć z
cukrem, ucierać nadal dodając po jednym
żółtku. Przesiać
mąkę z proszkiem dodać
orzechy oraz roztopioną
czekoladę. Dokładnie wymieszać i na koniec dodać ubitą pianę z
białek. Delikatnie wymieszać i przełożyć do przygotowanej formy babkowej z kominem. Wstawić ciasto do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec do suchego patyczka. Po wystudzeniu posypać
cukrem pudrem lub polać polewą lub lukrem.Smacznego:)