ßßß Cookit - przepis na Babka orzechowa z białą czekoladą

Babka orzechowa z białą czekoladą

nazwa

Wykonanie

Zanosi się na to że w tym roku u mnie na święta rządzić będą orzechy. Planuję aż trzy wypieki z orzechami i nie wiem czy to nie przesada ale wszystkie są tak dobre a ja potrzebuję wypróbowanych przepisów. Jednym z nich jest babka orzechowa z dodatkiem białej czekolady. Aromatyczna i mięciutka musi znaleźć się na wielkanocnym stole.
Składniki:
100 g zmielonych orzechów włoskich
4 jajka
6 łyżek cukru
100 g masła
50 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g białej czekolady
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić. Miękkie masło utrzeć z cukrem, ucierać nadal dodając po jednym żółtku. Przesiać mąkę z proszkiem dodać orzechy oraz roztopioną czekoladę. Dokładnie wymieszać i na koniec dodać ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszać i przełożyć do przygotowanej formy babkowej z kominem. Wstawić ciasto do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec do suchego patyczka. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub polać polewą lub lukrem.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2013/03/Babka-orzechowa-z-biala-czekolada.html