Wykonanie
Autor:
Halina Joskowska Opublikowano: 12 kwietnia 2014 r. Czy wiecie, że dzisiaj jest Światowy Dzień
Czekolady ? Właśnie z tej okazji postanowiłam upiec te
ciasteczka . Są one proste w wykonaniu, ciasto składa się z
masła,
cukru,
jajka,
mąki,
gorzkiej czekolady i
orzechów włoskich.
Ciasteczka idealnie harmonizują z
kubkiem kawy z mlekiem. Cechuje je kruchość i delikatność, trudno im się oprzeć, szczególnie,kiedy są jeszcze ciepłe, a
czekolada przyjemnie rozpływa się w ustach. Polecam :-)
Ciasteczka z
czekoladą Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania: 12 kwietnia .Jedną z ich największych zalet jest to, że po upieczeniu kuchnię wypełnia niewypowiedziana feeria aromatów :))Oceny: 4 , 8Czas przygotowania: 20 min Czas pieczenia: 12 min Łączny czas: 32 minLiczba porcji: 48
ciasteczekRozmiar porcji: 1
ciastko (ok. 15 g)Składniki:Przepis pochodzi z książki "Pyszne 25" - A. Starmach :))miękkie
masło : 120 gdrobny
cukier : 80 g
jajko : 1
mąka tortowa : 250 g
proszek do pieczenia : 1 łyżeczka
czekolada deserowa (może być
mleczna lub gorzka): 100 g (1 tabliczka)
orzechy włoskie : 50 gPrzygotowanie:piekarnik nastawiam na temeraturę 180oC
czekoladę kroję na malutkie kawałkimiękkie
masło ucieram z
cukrem, za pomocą miksera, dodaję
jajko, mieszam i stopniowo dodaję przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia,cały czas mieszając na samym końcu do masy dodaję
orzechy i
czekoladę, mieszam łyżką lub dłońmi z masy formuję małe kuleczki wielkości
orzecha włoskiego, kładę je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lekko spłaszczam łyżką (zachowuję odstępy, gdyż
ciastka trochę się "rozpłyną")piekę 10-12 minutstudzę na kratce
Smacznego!!!