ßßß
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 12 kwietnia 2014 r. Czy wiecie, że dzisiaj jest Światowy Dzień Czekolady ? Właśnie z tej okazji postanowiłam upiec te ciasteczka . Są one proste w wykonaniu, ciasto składa się z masła, cukru, jajka, mąki, gorzkiej czekolady i orzechów włoskich. Ciasteczka idealnie harmonizują z kubkiem kawy z mlekiem. Cechuje je kruchość i delikatność, trudno im się oprzeć, szczególnie,kiedy są jeszcze ciepłe, a czekolada przyjemnie rozpływa się w ustach. Polecam :-)Ciasteczka z czekoladą Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 12 kwietnia .Jedną z ich największych zalet jest to, że po upieczeniu kuchnię wypełnia niewypowiedziana feeria aromatów :))Oceny: 4 , 8Czas przygotowania: 20 min Czas pieczenia: 12 min Łączny czas: 32 minLiczba porcji: 48 ciasteczekRozmiar porcji: 1 ciastko (ok. 15 g)Składniki:Przepis pochodzi z książki "Pyszne 25" - A. Starmach :))miękkie masło : 120 gdrobny cukier : 80 gjajko : 1mąka tortowa : 250 gproszek do pieczenia : 1 łyżeczkaczekolada deserowa (może być mleczna lub gorzka): 100 g (1 tabliczka)orzechy włoskie : 50 gPrzygotowanie:piekarnik nastawiam na temeraturę 180oCczekoladę kroję na malutkie kawałkimiękkie masło ucieram z cukrem, za pomocą miksera, dodaję jajko, mieszam i stopniowo dodaję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia,cały czas mieszając na samym końcu do masy dodaję orzechy i czekoladę, mieszam łyżką lub dłońmi z masy formuję małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego, kładę je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lekko spłaszczam łyżką (zachowuję odstępy, gdyż ciastka trochę się "rozpłyną")piekę 10-12 minutstudzę na kratce
Smacznego!!!