Wykonanie
Każdy tydzień dla wielu z Nas niesie ze sobą masę wyzwań z którymi musimy się zmierzyć. Biegamy
między pracą czy szkołą, a innymi obowiązkami. W takie dni dobrze jest
mieć coś słodkiego w kuchni, po co z chęcią sięgniemy podczas spotkania z
kawą i znajomymi.
Ciasteczka które chcę Wam dzisiaj pokazać są bardzo dobrą propozycją dla tych, którzy lubią czasem sięgnąć po coś słodkiego, a nie mają czasu na przygotowanie pracochłonnych i wyszukanych ciast.
Ciasteczka są kruche i mają pyszny
czekoladowy smak z dodatkiem
orzechów. Zobaczycie, że nie będziecie mogli się im oprzeć! Potrzebujemy zaledwie 25 minut aby
mieć pyszne
ciasteczka, bez konserwantów i zbędnych szkodliwych substancji. Zachęcam Was wszystkich do domowych wypieków gdyż możemy je zrobić z produktów, które znamy i wiemy, że są dla nas i naszych
bliskich wartościowe.
Składniki(z podanej ilości otrzymujemy ok. 25
ciasteczek)250 g
mąki¾ tabliczki
czekolady deserowej lub
mlecznej50 g posiekanych
orzechów włoskich120 g
masła80 g drobnego
cukru1
jajko1 łyżeczka
proszku do pieczeniaEtapy przygotowania:
Czekoladę oraz
orzechy kroimy na małe kawałeczki.Miękkie
masło ucieramy z
cukrem, dodajemy
jajko i stopniowo
mąkę. Na sam koniec dodajemy do masy
czekoladę i
orzechy. Całość mieszamy tak aby składniki się połączyły.Z masy formułujemy kuleczki, które następnie spłaszczamy, tak aby uformować kształtne
ciasteczka. (Aby ciasto nie kleiło się nam do rąk, zamaczamy je w zimnej wodzie przed wzięciem kolejnej porcji ciasta do rąk)Pieczemy około 10-12 minut w temperaturze 180 stopni, aż
ciasteczka się zarumienią.
Smacznego !!