Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 2(z pieczeniem / smażeniem): 150 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
drożdże 50 gramów
mleko 250 mililitrów
jajka 2 sztuk
cukier 100 gramów
kardamon 1 łyżek deserowych
mąka 800 gramów
margaryna 175 gramów
sól 0,5 łyżek deserowych
margaryna 100 gramów
cukier puder 60 gramów
cukier waniliowy 0,5 łyżek stołowych
jajka 1 sztuk
cukier według uznania
mąka według uznaniaWykonanie:
Drożdże rozpuść w małej ilości ciepłego
mleka, po czym wlej resztę
mleka, dodaj
jajka,
cukier,
kardamon i 600g
mąki. Drewnianą łyżką mieszaj ciasto przez 5-6 min., aż będzie gładkie i elastyczne (w mikserze 3-4 min.). Przykryj masę i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 40 min., az podwoi swoją objętość.Do ciasta dodaj
margarynę,
sól i ok. 200 ml
mąki. Wyrób je, przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na kolejne 20-30 min.Wyłóż ciasto na stolnicę oprószoną
mąką i ponownie wyrób. Podziel je na 2 części i każdą rozwałkuj na prostokąt o wymiarach ok. 25x40 cm.Utrzyj 100g
margaryny, 60g
cukru pudru i 0,5 łyżki
cukru waniliowego i rozprowadź je na obu prostokątach, omijając brzegi ciasta. Następnie zrób ukośne nacięcia wzdłuż dłuższych
boków. Powstałe paski ciasta składaj naprzemiennie do środka. Przykryj ciasto ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 30 min.Podgrzej piekarnik do temp. 200 st. Posmaruj ciasto
jajkiem i posyp
cukrem. Piecz je na najniższym poziomie piekarnika przez ok. 25 min., po czym pozostaw do wystygnięcia przykryte ściereczką.Uwagi:To ciasto doskonale nadaje się do zamrożenia.możemy je również polukrować.Autor: amr5Zobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: