ßßß Cookit - przepis na Chałka z nadzieniem waniliowym

Chałka z nadzieniem waniliowym

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 2
(z pieczeniem / smażeniem): 150 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
drożdże 50 gramów
mleko 250 mililitrów
jajka 2 sztuk
cukier 100 gramów
kardamon 1 łyżek deserowych
mąka 800 gramów
margaryna 175 gramów
sól 0,5 łyżek deserowych
margaryna 100 gramów
cukier puder 60 gramów
cukier waniliowy 0,5 łyżek stołowych
jajka 1 sztuk
cukier według uznania
mąka według uznania
Wykonanie:
Drożdże rozpuść w małej ilości ciepłego mleka, po czym wlej resztę mleka, dodaj jajka, cukier, kardamon i 600g mąki. Drewnianą łyżką mieszaj ciasto przez 5-6 min., aż będzie gładkie i elastyczne (w mikserze 3-4 min.). Przykryj masę i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 40 min., az podwoi swoją objętość.
Do ciasta dodaj margarynę, sól i ok. 200 ml mąki. Wyrób je, przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na kolejne 20-30 min.
Wyłóż ciasto na stolnicę oprószoną mąką i ponownie wyrób. Podziel je na 2 części i każdą rozwałkuj na prostokąt o wymiarach ok. 25x40 cm.
Utrzyj 100g margaryny, 60g cukru pudru i 0,5 łyżki cukru waniliowego i rozprowadź je na obu prostokątach, omijając brzegi ciasta. Następnie zrób ukośne nacięcia wzdłuż dłuższych boków. Powstałe paski ciasta składaj naprzemiennie do środka. Przykryj ciasto ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 30 min.
Podgrzej piekarnik do temp. 200 st. Posmaruj ciasto jajkiem i posyp cukrem. Piecz je na najniższym poziomie piekarnika przez ok. 25 min., po czym pozostaw do wystygnięcia przykryte ściereczką.
Uwagi:
To ciasto doskonale nadaje się do zamrożenia.
możemy je również polukrować.
Autor: amr5
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/8467/Chalka-z-nadzieniem-waniliowym