ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 2(z pieczeniem / smażeniem): 150 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegodrożdże 50 gramówmleko 250 mililitrówjajka 2 sztukcukier 100 gramówkardamon 1 łyżek deserowychmąka 800 gramówmargaryna 175 gramówsól 0,5 łyżek deserowychmargaryna 100 gramówcukier puder 60 gramówcukier waniliowy 0,5 łyżek stołowychjajka 1 sztukcukier według uznaniamąka według uznaniaWykonanie:Drożdże rozpuść w małej ilości ciepłego mleka, po czym wlej resztę mleka, dodaj jajka, cukier, kardamon i 600g mąki. Drewnianą łyżką mieszaj ciasto przez 5-6 min., aż będzie gładkie i elastyczne (w mikserze 3-4 min.). Przykryj masę i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 40 min., az podwoi swoją objętość.Do ciasta dodaj margarynę, sól i ok. 200 ml mąki. Wyrób je, przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na kolejne 20-30 min.Wyłóż ciasto na stolnicę oprószoną mąką i ponownie wyrób. Podziel je na 2 części i każdą rozwałkuj na prostokąt o wymiarach ok. 25x40 cm.Utrzyj 100g margaryny, 60g cukru pudru i 0,5 łyżki cukru waniliowego i rozprowadź je na obu prostokątach, omijając brzegi ciasta. Następnie zrób ukośne nacięcia wzdłuż dłuższych boków. Powstałe paski ciasta składaj naprzemiennie do środka. Przykryj ciasto ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 30 min.Podgrzej piekarnik do temp. 200 st. Posmaruj ciasto jajkiem i posyp cukrem. Piecz je na najniższym poziomie piekarnika przez ok. 25 min., po czym pozostaw do wystygnięcia przykryte ściereczką.Uwagi:To ciasto doskonale nadaje się do zamrożenia.możemy je również polukrować.Autor: amr5Zobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: