ßßß Cookit - przepis na Kaczka pieczona z pomarańczą i sokiem

Kaczka pieczona z pomarańczą i sokiem

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 110 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
kaczka 1 sztuk
pomarańcze 2 sztuk
sok jabłkowy 0,5 litrów
czosnek 1 sztuk
majeranek 2 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Umytą, osuszoną kaczkę natrzeć z wierzchu i wewnątrz solą oraz pieprzem, a od wewnątrz dodatkowo jeszcze majerankiem. Wyszorowane, sparzone pomarańcze przekroić na pół i wycisnąć z nich sok. Wyciśnięte pomarańcze pokroić na mniejsze cząstki i razem z przekrojona na pół główką czosnku nafaszerować nimi kaczkę i spiąć wykałaczkami. Ułożyć kaczkę w brytfannie, polać sokiem jabłkowym oraz pomarańczowym. Piec 1,5 godziny w 180 stopniach. Co kilkanaście minut polewać kaczkę sosem powstającym w czasie pieczenia. Po upieczeniu z sosu pieczeniowego zebrać tłuszcz. Podawać kaczkę z pieczonymi lub smażonymi ziemniakami, polaną sosem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Wielkanoc
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11934/Kaczka-pieczona-z-pomarancza-i-sokiem-