ßßß Cookit - przepis na Pikantne udka zapiekane w pomidorach

Pikantne udka zapiekane w pomidorach

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
udka kurczaka 4 sztuk
cebula 2 sztuk
pomidory 4 sztuk
papryka czerwona 1 sztuk
papryka żółta 1 sztuk
papryczka chilli 2 sztuk
sok pomidorowy 0,5 szklanek
czosnek 3 ząbki
imbir 1 łyżek stołowych
natka pietruszki według uznania
papryka mielona według uznania
oliwa 3 łyżek stołowych
olej według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Umytym, osuszonym udkom kilkakrotnie naciąć skórkę, natrzeć roztartym z sola czosnkiem oraz mielona słodką i ostrą papryką. Wstawić pod przykryciem do lodówki na 1,5 godziny. oczyszczona cebulę posiekać. Sparzone, obrane ze skórki pomidory pokroić w kostkę. oczyszczone papryki i papryczki posiekać. Cebule zeszklić na podgrzanej w rondlu oliwie, dodać starty świeży imbir oraz [posiekane papryki i mieszając, smażyć 3 minuty. Dodać pomidory oraz sok pomidorowy. mieszając, gotować 10 minut, aż większość płynu odparuje. Doprawić do smaku sola oraz pieprzem. udka zrumienić na oleju, przełożyć do naczynia do zapiekania i zalać sosem pomidorowym. Zapiekać 40 minut w 180 stopniach. Podawać posypane posiekaną natką pietruszki lub kolendrą.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Zapiekanki i Pizze
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11606/Pikantne-udka-zapiekane-w-pomidorach