ßßß Cookit - przepis na Pierogi z makiem

Pierogi z makiem

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 10
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 500 gramów
drożdże 30 gramów
jajka 1 sztuk
sól 1 szczypta
cukier 1 łyżek deserowych
olej według uznania
mak 200 gramów
bakalie 0,5 szklanek
miód 4 łyżek stołowych
masło 50 gramów
Wykonanie:
Z łyżeczką cukru rozetrzeć drożdże. Do przesianej mąki dodać jajko, szczyptę soli oraz drożdże i dolewając szklankę ciepłej wody zagnieść gładkie ciasto. Przykryć je i odstawić do wyrośnięcia.
Zalany wrzątkiem mak gotować 5 minut, osączyć i trzykrotnie zmielić. Wymieszać z miodem, masłem oraz posiekanymi bakaliami.
Na rozwałkowanym cieście szklanką wycisnąć krążki, napełnić farszem i lepić pierogi.Olej rozgrzać w głębokiej patelni i smażyć na nim pierogi z obu stron na złoty kolor, osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. pierogi można polać rozpuszczonym masłem, posypać makiem oraz skórką pomarańczową.
Uwagi:
Bakalie: rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa kandyzowana.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy mączne weg.
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11184/Pierogi-z-makiem