Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 10(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 500 gramów
drożdże 30 gramów
jajka 1 sztuk
sól 1 szczypta
cukier 1 łyżek deserowych
olej według uznania
mak 200 gramów
bakalie 0,5 szklanek
miód 4 łyżek stołowych
masło 50 gramówWykonanie:Z łyżeczką
cukru rozetrzeć
drożdże. Do przesianej
mąki dodać
jajko, szczyptę
soli oraz
drożdże i dolewając szklankę ciepłej
wody zagnieść gładkie ciasto. Przykryć je i odstawić do wyrośnięcia.Zalany wrzątkiem
mak gotować 5 minut, osączyć i trzykrotnie zmielić. Wymieszać z
miodem,
masłem oraz posiekanymi
bakaliami.Na rozwałkowanym cieście szklanką wycisnąć krążki, napełnić farszem i lepić pierogi.
Olej rozgrzać w głębokiej patelni i smażyć na nim pierogi z obu stron na złoty kolor, osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. pierogi można polać rozpuszczonym
masłem, posypać
makiem oraz
skórką pomarańczową.Uwagi:
Bakalie:
rodzynki,
orzechy,
skórka pomarańczowa kandyzowana.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy mączne weg.WigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: