ßßß Cookit - przepis na Strucla makowa

Strucla makowa

nazwa

Wykonanie

Ta strucla makowa u mnie w domu to obowiązkowe ciasto na Święta Bożego Narodzenia. Jest to ciasto drożdżowe z duża zawartością maku i bakalii. Przepis na 2 dość spore strucle.
500g mąki
150g cukru
100g masła
2 jajka
1 szklanka mleka
30g drożdży
1 białko do smarowania
szczypta soli
Nadzienie
500g maku
200g cukru
50g masła
skórka pomarańczowa lub cytrynowa, rodzynki, orzechy, powidła
Mak gotować we wrzątku ok. 20 minut, odcedzić, zmielić na maszynce 2 razy, wymieszać z cukrem, masłem, powidłami, skórką i bakaliami.
Zrobić zaczyn, drożdże rozetrzeć z 1 łyżka cukru, rozprowadzić z kilkoma łyżkami ciepłego mleka, dodać tyle mąki, aby rozczyn miał konsystencję śmietany. Odstawić do wyrośnięcia drożdży. Jajka ubić z cukrem, dodać stopione masło. Kiedy rozczyn wyrośnie dodać utarte jajka i wyrobić ciasto. Kiedy zacznie odchodzić od ścianek naczynia odstawić do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na 2 części. Następnie rozwałkować placek, wyłożyć masę makową i zwinąć jak roladę. Ciasto włożyć do formy, posmarować wierzch białkiem i piec w 200 stopniach przez ok. 30-40 minut.
Źródło:http://ilovecooking92.blogspot.com/2014/12/strucla-makowa.html