Wykonanie
Ta
strucla makowa u mnie w domu to obowiązkowe ciasto na Święta Bożego Narodzenia. Jest to
ciasto drożdżowe z duża zawartością
maku i
bakalii. Przepis na 2 dość spore
strucle.
500g
mąki150g
cukru100g
masła2
jajka1 szklanka
mleka30g
drożdży1
białko do smarowaniaszczypta
soliNadzienie500g
maku200g
cukru50g
masłaskórka pomarańczowa lub cytrynowa,
rodzynki,
orzechy, powidła
Mak gotować we wrzątku ok. 20 minut, odcedzić, zmielić na maszynce 2
razy, wymieszać z
cukrem,
masłem, powidłami, skórką i
bakaliami.Zrobić zaczyn,
drożdże rozetrzeć z 1 łyżka
cukru, rozprowadzić z kilkoma łyżkami ciepłego
mleka, dodać tyle
mąki, aby rozczyn miał konsystencję
śmietany. Odstawić do wyrośnięcia
drożdży.
Jajka ubić z
cukrem, dodać stopione
masło. Kiedy rozczyn wyrośnie dodać utarte
jajka i wyrobić ciasto. Kiedy zacznie odchodzić od ścianek naczynia odstawić do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na 2 części. Następnie rozwałkować placek, wyłożyć masę
makową i zwinąć jak roladę. Ciasto włożyć do formy, posmarować wierzch
białkiem i piec w 200 stopniach przez ok. 30-40 minut.