ßßß
500g mąki150g cukru100g masła2 jajka1 szklanka mleka30g drożdży1 białko do smarowaniaszczypta soliNadzienie500g maku200g cukru50g masłaskórka pomarańczowa lub cytrynowa, rodzynki, orzechy, powidłaMak gotować we wrzątku ok. 20 minut, odcedzić, zmielić na maszynce 2 razy, wymieszać z cukrem, masłem, powidłami, skórką i bakaliami.Zrobić zaczyn, drożdże rozetrzeć z 1 łyżka cukru, rozprowadzić z kilkoma łyżkami ciepłego mleka, dodać tyle mąki, aby rozczyn miał konsystencję śmietany. Odstawić do wyrośnięcia drożdży. Jajka ubić z cukrem, dodać stopione masło. Kiedy rozczyn wyrośnie dodać utarte jajka i wyrobić ciasto. Kiedy zacznie odchodzić od ścianek naczynia odstawić do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na 2 części. Następnie rozwałkować placek, wyłożyć masę makową i zwinąć jak roladę. Ciasto włożyć do formy, posmarować wierzch białkiem i piec w 200 stopniach przez ok. 30-40 minut.