ßßß Cookit - przepis na Keks klasyczny

Keks klasyczny

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 10
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 1
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 500 gramów
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
masło 1 kostek
cukier 200 gramów
cukier waniliowy 4 łyżek deserowych
jajka 4 sztuk
sól 1 szczypta
skórka z cytryny - otarta 1 łyżek deserowych
mleko 125 mililitrów
rodzynki 150 gramów
skórka pomarańczowa - smażona 150 gramów
figi suszone 100 gramów
cukier puder według uznania
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrami. Kolejno, wciąż ucierając, dodawać jajka, sól oraz skórkę cytrynową. Powoli, lekko mieszając, wsypywać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wlać mleko i jeszcze raz wymieszać. Wymoczone, osączone rodzynki i posiekane figi oprószyć mąką, i wsypać do ciasta, dodać skórkę pomarańczową. Wymieszać, przełożyć do natłuszczonej i wysypanej mąką podłużnej formy. Piec 60-70 minut w 180 stopniach. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Wielkanoc
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/7093/Keks-klasyczny