ßßß Cookit - przepis na Ciasto ucierane z rabarbarem i owsianą kruszonką

Ciasto ucierane z rabarbarem i owsianą kruszonką

nazwa

Wykonanie

Ciasto z rabarbarem - idealne na wiosnę! Soczysty spód przykryty grubą warstwą kwaskowatego rabarbaru, oraz delikatnie chrupiącą kruszonką z dodatkiem płatków owsianych. Powiem krótko: poezja! Tej kruszonce trudno się oprzeć, pokochasz ją od pierwszego okruszka. Jeśli jeszcze upolujesz różowy rabarbar malinowy to czeka Cię prawadziwa uczta smaków. Świeże smakuje super, na drugi dzień jeszcze lepsze. Bardzo proste do przygotowania. Polecam!
Składniki na blaszkę 24x32 cm:
Ciasto:
200 g mąki orkiszowej jasnej
125 g miękkiego masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka startej skórki z cytryny
2 jajka
50 ml mleka
200 g cukru
600-800 g rabarbaru
Kruszonka:
100 g mąki orkiszowej jasnej
70 g cukru
70 g błyskawicznych płatków owsianych
80 g masła
cukier waniliowy
szczypta soli
Wykonanie:
wszystkie suche składniki na kruszonkę wymieszać i zagnieść z zimnym masłem ręcznie lub robotem. Odstawić w chłodne miejsce
piekarnik nastawić na 190` C.
rabarbar umyć i pokroić w 3-cm kawałki. Nie ma potrzeby obierania młodego rabarabaru, chyba że trafisz na wyjątkowo grube łodygi, wtedy należy ściągnąć skórkę
200 g mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. 100 g cukru i 125 g miekkiego masła utrzeć na biały puch. Wmieszać kolejno 2 jajka, krótko ucierająć- po 30 sekund. Na zmiane dodawać mąkę i mleko mieszając na najniższych obrotach miksera
cisto równomiernie rozsmarować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli masz wrażenie, że ciasta jest bardzo mało, nie przejmuj się, bo bardzo urośnie. Ułożyć pokrojony rabarbar i rozsypać kruszonkę. Rabarbaru ułożyłam 2 warstwy
piec na środkowej szynie w 190` C 45 minut do zezłocenia kruszonki
przed podaniem oprószyć cukrem pudrem
ŻYCZĘ SMACZNEGO !
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2015/05/ciasto-z-rabarbarem-i-owsiana-kruszonka.html