ßßß Cookit - przepis na Ucierane ciasto z rabarbarem

Ucierane ciasto z rabarbarem

nazwa

Wykonanie

Wczoraj upiekłam klasyczne, ucierane ciasto z rabarbarem. Tym samym sezon rabarbarowy uważam za otwarty :) Rabarbar to dla mnie jeden ze smaków dzieciństwa, ogródek u babci i zapach wiosny . No i rabarbar...k waśny, ale bardzo orzeźwiający - doskonały dodatek do wiosennych deserów i ciast. Ciasto, które dziś zrobiłam jest banalne w przygotowaniu, ale jakie smaczne. Szybkie, słodko-kwaśne i idealne do popołudniowej kawy :) Polecam.
Składniki:
300 g mąki tortowej
120 g miękkiego masła
3 duże jajka
1 niepełna szklanka cukru*
3 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki mleka 3,2%*
1 łyżeczka masła (do wysmarowania formy)
1 łyżka bułki tartej (do wysmarowania formy)
szczypta soli (do białek)
400 g rabarbaru
1 łyżka cukru pudru (do posypania ciasta)
*szklanka 250 ml
Rabarbar oczyścić i pokroić na kawałki. Miękkie masło utrzeć na puszysto z cukrem i cukrem waniliowym. Białka oddzielić od żółtek. Do masy maślanej dodawać po jednym żółtku i miksować do połączenia się składników. Mąkę z proszkiem przesiać. Do ciasta dodawać naprzemiennie mąkę i mleko. Miksować do czasu, aż wszystkie składniki się połączą. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać 1/3 białek do ciasta i delikatnie wymieszać. Dodać pozostałą część białek i wymieszać do połączenia się składników. Ciasto przelać na wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą formę (u mnie tortownica 23 cm). Na wierzchu ciasta poukładać pokrojony rabarbar. Ciasto wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 45 minut do suchego patyczka. Wystudzić i posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Źródło:http://kuchniaszerokootwarta.blogspot.com/2013/05/ucierane-ciasto-z-rabarbarem.html