ßßß
Składniki:300 g mąki tortowej120 g miękkiego masła3 duże jajka1 niepełna szklanka cukru*3 łyżeczki cukru waniliowego2 łyżeczki proszku do pieczenia1/3 szklanki mleka 3,2%*1 łyżeczka masła (do wysmarowania formy)1 łyżka bułki tartej (do wysmarowania formy)szczypta soli (do białek)400 g rabarbaru1 łyżka cukru pudru (do posypania ciasta)*szklanka 250 ml

Rabarbar oczyścić i pokroić na kawałki. Miękkie masło utrzeć na puszysto z cukrem i cukrem waniliowym. Białka oddzielić od żółtek. Do masy maślanej dodawać po jednym żółtku i miksować do połączenia się składników. Mąkę z proszkiem przesiać. Do ciasta dodawać naprzemiennie mąkę i mleko. Miksować do czasu, aż wszystkie składniki się połączą. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać 1/3 białek do ciasta i delikatnie wymieszać. Dodać pozostałą część białek i wymieszać do połączenia się składników. Ciasto przelać na wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą formę (u mnie tortownica 23 cm). Na wierzchu ciasta poukładać pokrojony rabarbar. Ciasto wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 45 minut do suchego patyczka. Wystudzić i posypać cukrem pudrem. Smacznego!