Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 5SkładnikLogo Ilość Czego
mak według uznania
sól 1 dekagramów
masło 2.5 dekagramów
jajko 1 sztuk
mleko 0.5 szklanek
drożdże 1 sztuk
mąka 40 dekagramówWykonanie:
Drożdże utrzeć z małą ilością
cukru i rozcieńczyć ogrzanym
mlekiem. Włożyć
masło,
mąkę i
sól, wbić
jajko, zamieszać i wyrobić ciasto. Zostawić w ciepłym miejscu, aby podrosło, a
potem jeszcze raz wyrobić. Jeżeli jest zbyt miękkie, należy dodać trochę
mąki i znów odstawić do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta utoczyć cienkie kawałki i zlepiać je w pierścienie dowolnej wielkości; miejsca złączenia dokładnie posmarować
białkiem i wyrównać. Tak przygotowane
obwarzanki włożyć do wrzącej lekko ocukrzonej
wody i gotować 5-10 min. Wyjąć, posypać
makiem lub
czarnuszką. Do pieczenia należy przygotować dwie płaskie blachy. Jedną wsunąć na spód piekarnika, na drugiej -ustawionej wyżej - ułożyć
obwarzanki. Piec w średnio gorącym piekarniku 5-10 min, a następnie energicznym ruchem obrócić górną blachę, aby
obwarzanki spadły drugą stroną na niższą; piec jeszcze 5-10 min.Ciasta i DeseryKuchnia StaropolskaPotrawy mączne weg.Komentarze:Autor: henrykaData: 2008-01-11to cos nie tak z tym przepisem tyle
drożdży na 40 dkg
mąkiDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: