ßßß Cookit - przepis na Obwarzanki II

Obwarzanki II

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 5
Składnik
Logo Ilość Czego
mak według uznania
sól 1 dekagramów
masło 2.5 dekagramów
jajko 1 sztuk
mleko 0.5 szklanek
drożdże 1 sztuk
mąka 40 dekagramów
Wykonanie:
Drożdże utrzeć z małą ilością cukru i rozcieńczyć ogrzanym mlekiem. Włożyć masło, mąkę i sól, wbić jajko, zamieszać i wyrobić ciasto. Zostawić w ciepłym miejscu, aby podrosło, a potem jeszcze raz wyrobić. Jeżeli jest zbyt miękkie, należy dodać trochę mąki i znów odstawić do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta utoczyć cienkie kawałki i zlepiać je w pierścienie dowolnej wielkości; miejsca złączenia dokładnie posmarować białkiem i wyrównać. Tak przygotowane obwarzanki włożyć do wrzącej lekko ocukrzonej wody i gotować 5-10 min. Wyjąć, posypać makiem lub czarnuszką. Do pieczenia należy przygotować dwie płaskie blachy. Jedną wsunąć na spód piekarnika, na drugiej -ustawionej wyżej - ułożyć obwarzanki. Piec w średnio gorącym piekarniku 5-10 min, a następnie energicznym ruchem obrócić górną blachę, aby obwarzanki spadły drugą stroną na niższą; piec jeszcze 5-10 min.
Ciasta i Desery
Kuchnia Staropolska
Potrawy mączne weg.
Komentarze:
Autor: henryka
Data: 2008-01-11
to cos nie tak z tym przepisem tyle drożdży na 40 dkg mąki
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/1423/Obwarzanki-II