ßßß Cookit - przepis na Rogale mleczne

Rogale mleczne

nazwa

Wykonanie

Składniki:
- 0,5 kg mąki,
- 250 - 300 ml mleka,
- 50 g roztopionego masła,
- 2 łyżki mleka w proszku,
- jajko,
- 25 g drożdży,
- płaska łyżeczka soli,
- dodatkowo mleko, sezam, mak.
Sposób przygotowania:
Drożdże rozrobić w mleku i odstawić do napuszenia. Dodać do mąki wymieszanej z solą i mlekiem w proszku, wyrabiając dodać jajko i rozpuszczone masło. Gładkie, wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia, po tym czasie formować rogale. Ułożyć na blasze i odstawić do wyrośnięcia. Posmarować niewielką ilością mleka i posypać makiem lub sezamem. Piec w nagrzanym piekarniku do zrumienienia.
Źródło:http://przepisymikolaja.blogspot.com/2014/09/rogale-mleczne.html