ßßß Cookit - przepis na Obwarzanki

Obwarzanki

Wykonanie

« Powrót  
Obwarzanki
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 20 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 22 dekagramów
jajko 2 sztuk
mleko 0.5 szklanek
drożdże 1 dekagramów
cukier 1.5 łyżek deserowych
sól według uznania
olej według uznania
cukier puder według uznania
Wykonanie:
Drożdże rozmieszać z łyżką podgrzanej wody i dodać do podgrzanego mleka. Jajka ubić trzepaczką sprężynową z cukrem, dodać do drożdży, po czym wsypywać stopniowo mąkę z solą, ciągle mieszając. Ciasto odstawić na 1 godz. w ciepłe miejsce. Na patelni rozgrzać dobrze olej, a ciasto przełożyć do szprycy używanej do ozdabiania tortów. Wyciskać prosto na patelnię podwójnie albo potrójnie skręcone obwarzanki. Smażyć po 1 min z każdej strony. Wyjmować drewnianą łopatką na bibułkę lub ligninę i jeszcze gorące - posypywać cukrem pudrem. Podawać do kawy lub kwasu cytrynowego.
Ciasta i Desery
Potrawy mączne weg.
Komentarze:
Autor: jann
Data: 2010-05-10
doby przpis
Autor: Anietta
Data: 2009-02-18
przepraszam...hmm..do kwasu??
Autor: choyrak
Data: 2008-10-25
podawać do kwasu cytrynowego?????
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/1422/Obwarzanki