ßßß Cookit - przepis na Zupa krem z borowików

Zupa krem z borowików

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 5
(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
rosół esencjonalny 1 litrów
borowiki mrozone 300 gramów
ziemniaki 2 sztuk
masło 1 łyżek stołowych
śmietana 1 szklanek
brandy 2 łyżek stołowych
tymianek według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Grzyby udusić na maśle, dodając ugotowane, pokrojone w kostkę ziemniaki i połowę rosołu. Zmiksować i przelać przez sito. Do zupy dodać śmietanę i resztę rosołu, doprowadzić do wrzenia. Doprawić do smaku solą, pieprzem, tymiankiem oraz brandy. Podawać z małymi grzankami lub groszkiem ptysiowym lub słonymi ciasteczkami z ciasta francuskiego.
Uwagi:
1/2 szklanki śmietany można zastąpić 1/2 szklanki serka mascarpone.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Grzybów
Wigilia
Zupy
Zupy weg.
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9758/Zupa-krem-z-borowikow