Wykonanie
Poziom trudności
Ziemniaki pieczone można jeść
solo. Można też je podać jako dodatek do
steków wołowych lub innego
mięsa bez sosu.
Kartofle prawie jak z ogniskaPorcja dla 5 osóbSkładniki:5 dużych
ziemniaków (irga, lord)10 plastrów
sera cheddar lub gruyère (lub innego wyraźnego w smaku)50 g bardzo zimnego
masłasólpieprzsuszony
tymianekgrecki dipSposób przygotowania:Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C.
Ziemniaki o cienkiej skórce porządnie wyszorować, te z grubszą obrać. Każdego nadkroić w plastry, ale tak nie do końca.
Ser pokroić na mniejsze kawałki i upychać na przemian z zimnymi plasterkami
masła w ziemniakach. Przełożyć do naczynia, w którym będą zapiekane.
Posolić, popieprzyć, posypać
tymiankiem. Wstawić do gorącego piekarnika i piec przez ok. 50 minut (trzeba pilnować, żeby się za mocno nie przypiekły).
Podawać na gorąco. Do ziemniaczków
solo świetnie pasuje grecki dip .Smacznego!