ßßß Cookit - przepis na Ziemniaki pieczone z masłem i serem

Ziemniaki pieczone z masłem i serem

nazwa

Wykonanie

Poziom trudności
Ziemniaki pieczone można jeść solo. Można też je podać jako dodatek do steków wołowych lub innego mięsa bez sosu. Kartofle prawie jak z ogniska
Porcja dla 5 osób
Składniki:
5 dużych ziemniaków (irga, lord)
10 plastrów sera cheddar lub gruyère (lub innego wyraźnego w smaku)
50 g bardzo zimnego masła
sól
pieprz
suszony tymianek
grecki dip
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Ziemniaki o cienkiej skórce porządnie wyszorować, te z grubszą obrać. Każdego nadkroić w plastry, ale tak nie do końca. Ser pokroić na mniejsze kawałki i upychać na przemian z zimnymi plasterkami masła w ziemniakach. Przełożyć do naczynia, w którym będą zapiekane.
Posolić, popieprzyć, posypać tymiankiem. Wstawić do gorącego piekarnika i piec przez ok. 50 minut (trzeba pilnować, żeby się za mocno nie przypiekły).
Podawać na gorąco. Do ziemniaczków solo świetnie pasuje grecki dip .
Smacznego!
Źródło:http://jagodzianka.com/2015/04/ziemniaki-pieczone-z-maslem-i-serem