ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegokurczak 1 sztukfilet z piersi kurczaka 250 gramówchałka 100 gramówśmietana 100 mililitrówśliwki suszone 50 gramówrodzynki 100 gramówchrzan 50 gramówjajka 2 sztukbiałka 1 sztukmarchewka 1 sztukseler 0,5 sztukpor 1 sztukkoncentrat pomidorowy 1 łyżek deserowychżelatyna 3 łyżek stołowychcytryna 1 sztuklimonka 1 sztukżurawina według uznanianatka pietruszki według uznaniamajonez według uznaniapieprz według uznaniasól według uznaniaWykonanie:Chałkę zalać śmietanką. Z umytego, osuszonego kurczaka usunąć kości: odciąć skrzydełka i szyję, tuszkę przeciąć wzdłuż grzbietu i oddzielić skórkę z mięsem. Potem od srodka wyciąć kości z udek. Powstałe okrawki mięsa zmielić razem z filetem.Nadzienie: do mielonego mięsa dodać chałkę, rodzynki, tarty chrzan, żółtka i posiekane śliwki. Masę dokładnie wyrobić, doprawiając do smaku sola oraz pieprzem. 2 białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z masą.Masę rozsmarować na przygotowanym płacie mięsa. Zwinąć roladę, zawinąć ją w lekko natłuszczoną ściereczkę i związać sznurkiem kuchennym jak baleron.Z warzyw i kości kurczaka ugotować wywar. Po ok. 25 minutach wyjąc kości, a do wywaru włożyć galantynę. Doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień. Gotować galantynę pod przykryciem ok. 50 minut. Następnie położyć na niej deseczkę i obciążyć słoikiem z wodą. Odstawić do wystygnięcia.Wywar przecedzić, dodać koncentrat i surowe białko. Zagotować, stale ubijając trzepaczką. Przecedzić i dodać namoczona w małej ilości wody żelatynę. Mieszać, aż żelatyna się rozpuści. Kilka łyżek galarety wylać na półmisek, a gdy zastygnie, ułożyć na niej galantynę i polać resztą tężejącej galarety. Przed podaniem udekorować cząstkami limonki oraz cytryny, natka pietruszki, kleksami z majonezu oraz żurawina.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z MięsaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: