ßßß Cookit - przepis na Medaliony z dorsza w sosie musztardowym

Medaliony z dorsza w sosie musztardowym

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
makaron wstążki zielony 400 gramów
masło 2 łyżek stołowych
szalorka 1 sztuk
mąka 10 gramów
bulion drobiowy 350 mililitrów
śmietana 100 mililitrów
musztarda ziarnista 2 łyżek stołowych
filet z dorsza atlantyckiego 800 gramów
szynka parmeńska 6 plastry
olej 2 łyżek stołowych
szczypiorek 1 pęczek
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Ugotowac makaron wg przepisu na opakowaniu.
Sos musztardowy: oczyszczoną szalotkę pokroić w kostkę i udusić na maśle. Dosypać mąkę i uprażyć, podlać bulionem (może być z kostki). Dodać śmietanę i gotować 15 minut na małym ogniu. Wymieszać z musztardą i doprawić do smaku sola oraz pieprzem.
Umyte, osuszone filety rybne pokroić na 12 porcji i lekko oprószyć solą oraz pieprzem. Plasterki szynki przekroić na pół. Każdą połówkę owinąć porcję ryby i ewentualnie zawinąć jeszcze lniana nicią, żeby szynka się nie zsunęła. Na koniec kawałki ryby smażyć z każdej strony po 3 minuty. Usmażone filety ułożyć na talerzykach i posypać posiekanym szczypiorkiem. Podawać z makaronem i sosem musztardowym.
Uwagi:
Dorsza można zastąpić pangą.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Makaronem
Potrawy z Mięsa
Potrawy z Ryb
Sosy i pasty
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9787/Medaliony-z-dorsza-w-sosie-musztardowym