Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
boczek (bez skóry i kości)500 gramów
cebula 2 sztuk
piwo jasne 0,5 szklanek
czosnek 4 ząbki
oliwa 1 łyżek stołowych
miód 1 łyżek stołowych
majerane według uznania
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Umyty, osuszony płat
boczku natrzeć
czosnkiem roztartym z
solą,
pieprzem oraz starta na drobnych oczkach
cebula. Zwinąć płat
boczku i obwiązać bawełnianą nicią kuchenna. Wierzch
mięsa natrzeć
majerankiem. Włożyć do nasmarowanej
oliwa brytfanki. Dodać drugą oczyszczona i pokrojoną na cząstki
cebule. podlać
piwem. Piec pod przykryciem ok. 60 minut w 180 stopniach. pod koniec pieczenia
boczek odkryć, posmarować łyżką
miodu i piec jeszcze 10 minut, aż wierzch się zrumieni.
Boczek lekko ostudzić, zdjąć nici i pokroić w dość grube plastry. Podawać z
makaronem, pieczonymi
ziemniakami lub
pieczywem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: