ßßß Cookit - przepis na Boczek pieczony w piwie

Boczek pieczony w piwie

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
boczek (bez skóry i kości)500 gramów
cebula 2 sztuk
piwo jasne 0,5 szklanek
czosnek 4 ząbki
oliwa 1 łyżek stołowych
miód 1 łyżek stołowych
majerane według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Umyty, osuszony płat boczku natrzeć czosnkiem roztartym z solą, pieprzem oraz starta na drobnych oczkach cebula. Zwinąć płat boczku i obwiązać bawełnianą nicią kuchenna. Wierzch mięsa natrzeć majerankiem. Włożyć do nasmarowanej oliwa brytfanki. Dodać drugą oczyszczona i pokrojoną na cząstki cebule. podlać piwem. Piec pod przykryciem ok. 60 minut w 180 stopniach. pod koniec pieczenia boczek odkryć, posmarować łyżką miodu i piec jeszcze 10 minut, aż wierzch się zrumieni. Boczek lekko ostudzić, zdjąć nici i pokroić w dość grube plastry. Podawać z makaronem, pieczonymi ziemniakami lub pieczywem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/10705/Boczek-pieczony-w-piwie