ßßß Cookit - przepis na Kaczka na słodko

Kaczka na słodko

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
filet z kaczki 600 gramów
oliwa według uznania
majeranek według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania
miód 4 łyżek stołowych
krupnik (alkohol)40 gramów
sok z pomarańczy 80 gramów
czosnek według uznania
Wykonanie:
Marynata: oliwę wymieszać z majerankiem, zmiażdżonym czosnkiem, solą oraz pieprzem.
Skórkę z piersi kaczki naciąć na krzyż i marynować mięso 2 dni, zanurzone w przygotowanej marynacie. Co jakiś czas mięso obracać. Smażyć na oliwie, skórką do dołu, aż wytopi się i będzie chrupiąca. Przewrócić filety i jeszcze przez moment smażyć.
Wymieszać miód z alkoholem oraz sokiem z pomarańczy i polać tym kaczkę.
Uwagi:
Do sosu można dodać też odrobinę masła, wtedy będzie bardziej zawiesisty.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11406/Kaczka-na-slodko