Wykonanie
Pyszny, mocno
czosnkowy pieczony
boczek do kanapek - bo czasami można sobie na to pozwolić :)SKŁADNIKI1,5 kg
boczkugłówka
czosnku2 małe
cebule lub 1 duża :)
sól czosnkowa
majeranekPRZYGOTOWANIE
Boczek nacieramy
solą czosnkową.
Czosnek obieramy, ząbki przekrawamy wzdłuż na 4 części. Nakłuwamy nożem
boczek (z góry i po bokach) i wciskamy kawałki
czosnku.
Posypujemy 2 łyżkami
majeranku.
Cebulę kroimy w półplasterki i kładziemy na
boczku.
Wkładamy do naczynia żaroodpornego (skórą do dołu) i podlewamy niewielką ilością
wody.Pieczemy w temp. 200 stopni przez około 70 minut. Od czasu do czasu polewając powstałym sosem.Pyszny
boczek na kanapki gotowy !
Wytopiony tłuszcz z
boczku zlewamy do słoiczka.Gdy wystygnie - otrzymamy
galaretkę, którą możemy posmarować
chleb i na nią kłaść plastry
boczku z
cebulką.Pycha :)