ßßß Cookit - przepis na Domowy smalec z wolnowaru

Domowy smalec z wolnowaru

nazwa

Wykonanie

Wiem, że za oknem wiosna (podobno) i należy jeść lekkie i zielone, ale ponieważ dużo chlebów ostatnio piekę, a do nich domowy smalczyk jest najlepszy, więc przed nadejściem cieplejszych dni jeszcze raz postanowiłam to niezdrowe smarowidło przygotować. Pomyślałam,że wolnowar powinien dobrze się sprawdzić do wytapiania smalcu. Dla ułatwienia sobie pracy zmieliłam słoninę i boczek w maszynce do mięsa. Bez wysiłku wyszedł znakomity smalec. To bardzo duża porcja, można spokojnie robić z połowy. Polecam - pyszny z pajdą domowego chleba!
składniki
500 g słoniny bez skóry
500 g boczku bez skóry
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
4 - 5 łyżki mleka
sól do smaku
duża łyżka majeranku
przygotowanie
Słoninę i boczek zmielić w maszynce do mięsa (użyłam sitka o dużych otworach - Ø 10) . Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Do nagrzanej misy przełożyć słoninę i boczek, ustawić program low (80 - 90 st. C) i wytapiać przez ok 10 godzin. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę lub rozgnieść na miazgę nożem na desce. Kiedy boczek i słonina ładnie się już wytopią, podnosimy pokrywkę, drewniana łyżką mieszamy całość i dodajemy cebulę. Zostawić smalec w wolnowarze (przykryć) i podgrzewać ok 15 minut, aby cebula przestała być surowa (sprawdzić po 15 minutach czy zmiękła wystarczająco). Dodać zgnieciony czosnek, sól i sporo majeranku, wlać mleko, rozmieszać i wyłączyć wolnowar. Ostrożnie przelać zawartość misy do kamionkowego naczynia i po wystudzeniu wstawić do lodówki. Smalec naprawdę pyszny! Smacznego!
Źródło:http://staregary.blogspot.com/2014/05/domowy-smalec-z-wolnowaru.html