ßßß Cookit - przepis na Ciasto migdałowo-makowe

Ciasto migdałowo-makowe

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 12
(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
masło 150 gramów
miód 20 gramów
cukier 130 gramów
laska wanilii 1 sztuk
Cynamon 0,5 łyżek deserowych
goździki mielone 0,25 łyżek deserowych
jajka 6 sztuk
skórka z pomarańczy - otarta 1 łyżek deserowych
migdały - mielone 85 gramów
mak zmielony 85 gramów
mąka 20 gramów
sól 1 szczypta
wiśnie z kompotu 350 gramów
cukier puder 2 łyżek stołowych
Wykonanie:
Miękkie masło utrzeć z cukrem i miodem na krem, dodać skórkę pomarańczową oraz miąższ z wanilii. Ucierając, dodawać stopniowo po jajku. Dodać mąkę wymieszaną z makiem, migdałami oraz sola. Połowę ciasta przełożyć do średniej wielkości tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia. Rozłożyć osączone wiśnie i rozsmarować na nich resztę ciasta. Piec ok. 50 minut w 175 stopniach. Wystudzić w formie.
Przed podaniem wyjąć ciasto z formy i przez szablon w kształcie gwiazdy posypać cukrem pudrem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9844/Ciasto-migdalowo-makowe