ßßß Cookit - przepis na CIASTO CZEKOLADOWE Z MIGDAŁAMI BEZ MĄKI

CIASTO CZEKOLADOWE Z MIGDAŁAMI BEZ MĄKI

nazwa

Wykonanie

Nie ma w nim mąki, są za to zmielone migdały.
Szybkie w wykonaniu i jeśli lubicie czekoladę to koniecznie musicie go upiec.
Składniki:
300g gorzkiej najlepiej 70% czekolady ( trzy tabliczki )
250g masła (jedno opakowanie)
160g cukru (ja użyłam trzcinowego)
7 szt. jajek
100g migdałów
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru mielonego
1 laska wanilii
szczypta gałki muszkatołowej
1/2 łyżki cukru pudru
szczypta soli
masło i mąka do tortownicy
Zacznijmy od rozpuszczenia w kąpieli wodnej rozkruszonej czekolady.
Mieszałam aż pięknie się rozpuściła.
Dodałam do rozpuszczonej czekolady masło.
Zdjęłam miskę z kąpieli wodnej, wymieszałam masło z masą i odstawiłam do ostygnięcia.
Doprawiłam ją cynamonem, imbirem i gałką muszkatołową.
Z laski wanilii wyjęłam ziarenka i dodałam je do ciasta.
Teraz pora na jajka.
Białka odstawiłam do lodówki a żółtka przełożyłam do miski i zaczęłam ubijać.
Do nich dosypywałam cukier
i ucierałam na białą masę.
Mając już dwie masy, przełożyłam żółtka do czekolady.
Należy dokładnie połączyć obie masy.
Kolej na migdały.
Można je obrać ze skórki.
Należy je wówczas zalać wrzątkiem i odstawić na około 15 minut.
Po tym czasie skórka łatwo z nich odchodzi.
Migdały zmieliłam na puder (użyłam młynka do kawy) i
wsypałam je do ciasta.
Ponownie dokładnie wymieszałam ciasto.
Wyjęłam z lodówki białka i ubiłam je na sztywno dodając
szczyptę soli a pod koniec cukier puder.
Ubite białka dodałam do ciasta.
Ubite białka wymieszałam z czekoladą na gładką masę.
Formę do ciasta 30cm wysmarowałam masłem i posypałam mąką.
Przelałam do niej masę czekoladową.
Wstawiłam ciasto do nagrzanego do 150 stopni piekarnika.
Piekłam około 40 minut (najlepiej z termoobiegiem)
Gdy przestygło posypałam je cukrem pudrem.
Smacznego!
Źródło:http://potrawyregionalne.blogspot.com/2014/06/ciasto-czekoladowe-z-migdaami-bez-maki.html