ßßß Cookit - przepis na Tarta jesienna

Tarta jesienna

nazwa

Wykonanie

Kochani, obchodzimy dziś Dzień Edukacji Narodowej i oprócz dnia wolnego od zajęć szkolnych jest to również okazja do podziękowania tym, którzy nas kształcą i mają do nas tyle cierpliwości. Ja postanowiłam podziękować poprzez wręczenie takiego 'kwiatka'. Nie byłabym sobą, gdybym pojawiła się na dzisiejszych dodatkowych zajęciach bez czegoś własnego! Właściwie, to mogę się podzielić z Wami tym przepisem dzięki swojemu nauczycielowi, który przed skonsumowaniem wypieku uwiecznił go na zdjęciach. Jest to miła niespodzianka i duża pomoc :) Wierzę na słowo, że tarta wyszła smaczna i już podaję Wam przepis :)
Składniki:
ciasto:
300g mąki
100g masła
3 łyżki cukru pudru
1 jajko
szczypta soli
3 łyżki mleka/wody
nadzienie:
5 dużych jabłek
2 łyżki masła
2 łyżki cukru (w zależności od rodzaju jabłek)
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki kardamonu
1 wiśniowa galaretka
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą w misce. Gotową masę owijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki.
Jabłka myjemy, obieramy, a następnie kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy jabłka, które posypujemy cukrem i smażymy przez około 5 minut. Na koniec dodajemy wszystkie przyprawy i całość łączymy ze sobą. Tak przygotowane odstawiamy.
Wyjmujemy ciasto z lodówki. 3/4 rozwałkowujmy i wylepiamy dno tarty, które wcześniej smarujemy masłem. Spód podpiekamy przez 10 minut w 180 stopniach. Po tym czasie wykładamy jabłka, a z pozostałej części ciasta wykrawamy dowolne wzorki, którymi dekorujemy wierzch tarty. Ciasto ponownie wstawiamy do piekarnika na 30-40 minut- wierzch musi się ładnie zarumienić.
Upieczoną tartę lekko studzimy, a następnie za pomocą pędzelka nakładamy galaretkę. Tak przygotowane ciasto wstawiamy na 2-3h do lodówki. Podajemy posypane cukrem pudrem.
Smacznego :)
Źródło:http://kamciss-zyciezesmakiem.blogspot.com/2014/10/tarta-jesienna.html