Wykonanie
Kochani, mam w głowie mnóstwo pomysłów, ale brakuje mi czasu na ich realizację. Dodatkowo okazało się, że część moich przepisów zwyczajnie zaginęła. Nie mam pojęcia, jak to się mogło stać. Na szczęście nadchodzi weekend, więc można się zresetować, nabrać sił i troszkę pobuszować w kuchni. Oprócz słodkości pojawi się też coś wytrawnego- trzeba się rozwijać, jak twierdzi mój tata, więc postanowiłam pójść za jego radą.Chyba już się przyzwyczaiłam do obowiązków, które są na mnie nakładane i nawet lepiej radzę sobie z organizacją! Rozpisywanie wszystkiego i tworzenie
planu działania to istotna rzecz :)W ciągu tych wolnych dni postaram się zrobić dla Was i dla samej siebie małe podsumowanie w związku z TRZECIMI URODZINAMI BLOGA !
Kolejny raz częstuje Was przepisem na tartę, ale jak kiedyś wspominałam, szukam IDEALNEGO przepisu na kruche ciasto. Te które Wam podaję są świetne, ale za każdym razem staram się stworzyć coś nowego i może wtedy spotkam swój ideał? Eksperymenty, eksperymenty, eksperymenty... Akurat z tego przepisu jestem bardzo zadowolona, ponieważ pierwszy raz udało mi się przełożyć cały płat ciasta na wierzch tarty! To taki mój mały sukces :)Składniki:ciasto:120g
mąki krupczatki120g
mąki pszennej130g
masła1/3 łyżeczki
soli2
jajka2-3 łyżki
wodyjabłka:5 dużych
jabłek2 łyżki
masła4 łyżki
cukru (w zależności od rodzaju
jabłek)1 łyżeczka
cynamonu1/2 łyżeczki
imbiru1/8 łyżeczki
gałki muszkatołowej1/2 łyżeczki
kardamonuPrzygotowanie:Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą w misce. Gotową masę owijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki.
Jabłka myjemy, obieramy, a następnie kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy
masło. Wrzucamy
jabłka, które posypujemy
cukrem i smażymy przez około 5 minut. Na koniec dodajemy wszystkie
przyprawy i całość łączymy ze sobą. Tak przygotowane odstawiamy.Wyjmujemy ciasto z lodówki. 3/4 rozwałkowujmy i wylepiamy dno tarty, które wcześniej smarujemy
masłem. Spód podpiekamy przez 10 minut w 180 stopniach. Po tym czasie wykładamy
jabłka. Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy na okrągły placek i przykrywamy nadzienie. Z pozostałej masy wykrawamy dowolne wzorki i dekorujemy nimi boki tarty.Ciasto ponownie wstawiamy do piekarnika na 30-40 minut- wierzch musi się ładnie zarumienić.Upieczoną tartę lekko studzimy. Przed podaniem posypujemy
cukrem pudrem.SMACZNEGO :)